IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трибунал на ООН постанови Русия да освободи задържаните украински моряци*

Трите украински кораба бяха задържани при инцидента в Керченския проток миналата година

15:57 | 25.05.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Руската федерация трябва незабавно да пристъпи към освобождаването на 24-мата украински военни и да им позволи да се върнат в Украйна. Продължаващото лишаване от свобода, което е наложено на украинските военни е обезпокоително от хуманитарна гледна точка", заяви съдът, който следи за спазването на Конвенцията на ООН за морското право. Този документ от 1982 г. е признат от 168 страни, включително Русия, пише БТА.

Съдът също така нареди на Русия незабавно да върне на Киев трите задържани украински военни кораба.
Базираният в Хамбург трибунал постанови това по дело, заведено от Украйна през април и бойкотирано от Русия, отбелязва Франс прес. Според трибунала отсъствието на руски представители на заседанието по делото не е причина то да не бъде гледано. Той призова и двете страни да избягват действия, които могат да доведат до изостряне на ситуацията в Керченския проток.

Три украински военни кораба се опитаха да влязат през ноември миналата година в Керченския проток (който свързва Азовско с Черно море), но бяха обстреляни и пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., като действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и по-голямата част от страните по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Руското външно министерство заяви днес, че предвидените от Конвенцията на ООН по морско право процедури за решаване на спорове са неприложими към инцидента в Керченския проток, предаде ТАСС.

Ситуацията можеше да се избегне, "ако беше спазен руският закон за корабоплаване в този район", заяви руското външно министерство.

Украйна уверява, че е уведомила Русия за маршрута на корабите си в близост до Керченския проток и обвинява Русия, че е нарушила международното право.

Днешното решение на съда в Хамбург "е ясен сигнал към Русия, че не може безнаказано да нарушава международното право", изрази задоволство украинската заместник-външна министърка Олена Зеркал в акаунта си във Фейсбук. Тя изрази надежда, че Москва ще изпълни решението бързо и изцяло.

Спазването на днешното съдебно решение "може да е първият знак от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Володимир Зеленски.

*Информацията е допълнена в 18,06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
връщайте чуждите територии и освободете поробените народи, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
А трибуналът е за търговското мореплаване, без отношение към военното. Няма да им лвгнат рашките. Така мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
...има Църквата. Вместо да скОчи, подлага и другата буза. Особено, православната. Кошмар: Владици пивтунят и се возят на лимузини, а под тях - убого униние. Нищо не става от църквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Е това вече не го разбирам. Вълкът от Московската биржа, а едни 100 000 *** и ватенки не можеш да пробуташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 8
Pyramid
преди 4 години
Човече божи, порки нямам. С нетърпение и интерес очаквам, какво още ще измислиш. Иначе, за ислямизацията, сериозна вина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 13
Ivel
преди 4 години
Дръж си ушанките и си ги продавай сам, не е по моя профил, а за Русия очевидно не си готов и се исказваш първосигнално. Живял съм там половината от моите почти 60 години и смятам, че разбирам повече от форумните драскачи като теб. Още повече, смея да твърдя че съм направил толкова $ от Русия, колкото не може да ти се присъни или да кажем, колкото 95% от емигриралите в УСА не са помирисвали и няма и да помиришат. Златните времена в Русия бяха 90 те, имаше рискове, но те се отплащаха многократно, пазара им беше гладен за всичко, лекарства, консерви, техника. Тогава се разделяха териториите, и който оцеля, излезе в шоколадова глазура. След това през 2000 ните също се правеше бизнес, разбира се по-спецефичен технологично. Сега също не е лошо, даже бих казал, че на мен лично санкциите ми помагат донякъде, убиват конккуренцията ми, която щеше да присъства в мирно време. А за космоса и подводните лодки не си прав и очевидно не си в темата. Развивай си ушанките там и не се бъркай в неща от които не разбираш. Обикновенно внимава да не обиждам, но понеже ти намерено се държиш грубо, просто ти го връщам и смятам темата за изчерпана. Можеш да слагаш минусчета, не ме боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Название китайской фирмы впервые будет увековечено на карте России, точнее, на карте одного из наших городов. Речь идет о компании Haier, в честь которой в Набережных Челнах решили назвать улицу отрезок дороги в промзоне. Ранее компания пообещала вложить в город миллиард долларов инвестиций. Но инициатива уже вызвала гнев многих горожан. К лицу ли России торговать своей топонимикой? Не си наясно с процесите в страната. Но понеже си бизнесмен, ще се обърна към теб с конкретно предложение. Имам на склад у.шанки и ва.тенки екстара качество и перфектни изпълнение. Ще бъдеш ли така добър да ми съдействаш за реализацията им на пазара в русия, срещу 8% комисионна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Високотехнологично оборудване за подводници? За последната която пуснаха "Белгород"? И която строиха 27 години и в момента е на изпитания. И за коя космическа промишленост, тази която изпраша пробити с дрелка и залепени с обущарско лепило космически станции? Руснаците са следващите гастербайтери на Европа. Ще се разпадне не Украйна, а Русия колкото да ти се струва невероятно. Нищо трагично няма да се случи, такава е съдбата на всички империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 19
Ivel
преди 4 години
На Крим мястото си му е в Русия, поправена е една груба историческа грешка с харизването му на Украйна. Колкото и да ритат вече които и да е против това, късно е. Руснаците ще устоят на санкциите, аз не съм спирал да си работя с Русия и да правя пари от това повече от 35 години вече, и сега си работя, малко по-кротичко и с леки изменения. Санкциите се заобикалят точно в двух шагах, никъкъв особен проблем не представяват към момента, включително и за високотехнологично оборудване, което е предназначено за подводници, микроелектроника и космиоческа промишленост. Напротив, аз дори съм песимист за понататъшната цялост на Украйна, според мен просеса ще бъде разширен в последствие до отцепване на Донецка и Луганска области и присъедиянване им към Русия. Украйнците са още на вълната на оптимизма от свалянето на визовия им режим, ще отрезвеят постепенно. Като послугуват из Полша и Словакия а май и в България ги има ще разберат много неща за себе си, ще осмислят собственната си важност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
За теб със сигурност мога да твърдя, че си единствения индивид, който е оцелял след като косовските трафиканти на органи са извадили мозъка му и са го продали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още