IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei вече е под натиск и в Европа

Siemens, Bosch и SAP преразглеждат бизнес отношенията си с китайската корпорация

10:33 | 27.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на търговската война между Съединените щати и Китай на натиск е подложена все повече и европейската икономика. След като базираният в Мюнхен производител на чипове Infineon потвърди по-рано през миналата седмица, че спира доставките от Америка до китайския производител на смартфони и доставчика на мрежово оборудване Huawei, сега според германския вестник F.A.Z. и други германски индустриални групи преразглеждат бизнес отношенията с технологичната компания.

Правителството на САЩ включи през миналата седмица Huawei в списъка на компании, институции и физически лица, включително тези от Китай и Русия, на които не е разрешено да доставят стоки или услуги, произведени в Америка без разрешение. Вашингтон твърди, че е застрашена националната сигурност.

В резултат, според F.A.Z., базираната в Мюнхен индустриална група Siemens, доставчикът на автомобилни компоненти Bosch и производителят на софтуер SAP от Валдорф, също преразглеждат своите бизнес отношения с Huawei.

Например Bosch пояснява пред F.A.Z., че следи  „текущото развитие" и „в момента проучва възможните последици за нашия бизнес", тъй като Bosch „стриктно спазва законовите изисквания и задължения по света".

Siemens доставя софтуер за Huawei, наред с други неща. Колко висок е делът на продажбите, засега не е ясно. Според информирани източници Siemens продава годишно продукти на стойност 300 милиона евро от САЩ в Китай, а китайският износ е приблизително в същия обем.

В САЩ редица корпорации, включително Google, Microsoft и производителите на чипове Intel и Qualcomm вече сигнализираха, че искат да спазят забраната над Huawei и да спрат доставките си за базираната в Шънджън компания. „Разделянето на китайската и западните икономики отдавна започна", казва Йорг Вутке, бивш председател на Европейската търговска камара в Китай, цитиран от F.A.Z.

Тъй като правителството на САЩ досега не е подкрепило с конкретни доказателства твърденията срещу китайската технологична група, много експерти гледат на санкциите в контекста на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Китайското правителство се оплака в четвъртък от „икономическия тормоз" от страна на САЩ. Тръмп отново описа Huawei като „опасна“ в четвъртък във Вашингтон, като обеща да разреши спора за Huawei в рамките на търговското споразумение с Китай.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Италианците са измислили комфорта,французите - кухнята.англичаните - законите,янките - бизнеса,а китайците са измилили преговорите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още