IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева може да замени Могерини като Върховен представител на ЕС

Педро Санчес и Еманюел Макрон ще обсъдят кандидатите за ръководните позиции в съюза по-късно днес

14:12 | 27.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро Санчес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро Санчес. Снимка: Ройтерс

Поредните спекулации за разпределянето на ръководните места в органите на ЕС свързват Кристалина Георгиева с поста на Върховен представител на ЕС - позиция, която в момента се заема от Фредерика Могерини. 

В случай, че успеят да поставят Франс Тимерманс на ръководната позиция в ЕК, социалистите също няма да възразят, ако Кристалина Георгиева заеме позицията на Върховен представител на ЕС, посочват пред Euractiv източници, запознати с темата.

Иначе днес испанският премиер Педро Санчес ще се срещне с президента на Франция Еманюел Макрон Париж, като се очаква той да лобира за редица кандидати на социалистите и социалдемократите за ръководните позиции в различните институции на Европейския съюз (ЕС), съобщава изданието. 

Двамата държавни лидери ще обсъдят своите гледни точки за разпределението на основните ръководни постове в блока по време на среща в Елисейския дворец в 18 ч. средноевропейско време, посочва френско комюнике.

Социалистическата партия на Санчес завърши първа в Испания по време на европейския вот. Във Франция партията на Марин Льо Пен „Национален фронт“ успя да спечели изборите в страната, но разликата с „Република, напред!“ на Макрон остана малка. 

Лидерите на ЕС ще се срещнат във вторник, за да проведат и първото обсъждане за разпределението на най-високите позиции в различните звена на блока, включващи председателските постове в Европейската комисия (ЕК), Европейския съвет и Европейския парламент, управител на Европейската централна банка, както и заместник-председател на ЕК и Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Испания излъчи силен кандидат за заместник-председател на ЕК, отговорен за икономиката и еврото, в лицето на Хосеп Борел, сегашният министър на външните работи в кабинета на Санчес. Барел е високоуважаван политик от Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) като преди това изпълняваше длъжността на председател на Европейския парламент в периода 2004-2007 г.

Санчес също така се очаква да обсъди и кандидатурата за председателския пост в ЕК на холандеца Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти (ПЕС). В случай, че бъде изградена прогресивна коалиция в новия парламент, шансовете на Тимерманс значително ще се увеличат.

Но Макрон, който даде ясно да се разбере, че не е ангажиран да следва системата шпиценкандидат (Spitzenkandidaten – водещ кандидат в избирателния списък на партия и претендент за поста на председател на ЕК – бел.ред.), вероятно ще предпочете ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Бившият финансов министър на Франция има силни съюзници в изпълнителния орган на ЕС, в това число и генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер.

В случай, че въпросните позиции отидат в ръцете на друга група, Санчес разполага и с кандидат за председател на Европейския съвет. Става въпрос за португалския премиер Антонио Коща.

Доналд Туск, чийто мандат изтича по-късно тази година, се очаква да наследи председателския пост на ЕНП, заеман в момента от Жосеф Дол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
И Борисов трябва да избира - или криСталинка външен, или Габриелка - пишман дигитален. ВСЕ ТАЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
браво за Доналд Туск , страхотен политк , зачетох се в едно две негови интервюта ... направи ми много силно впечатление . и сега особено около брекзит , също с речта за откриване на българското преЦедателство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Напонятно защо този и оня другия *** марийка габриел ги разнасят навсякъде. Не помня някога толкова неграмотни хора да са пробутвани за елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още