IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на „господин/госпожа Европа“

Кандидатите за ръководните позиции в ЕС трябва да са готови за одобрение от новия ЕП през юли, в противен случай целият процес рискува да се забави до есента

22:30 | 28.05.19 г. 1
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха несъгласие във вторник за това кой трябва да бъде следващият ръководител на Европейската комисия (ЕК), след като лидерите на Европейския съюз (ЕС) започнаха да обсъждат кандидатите за ръководните позиции в блока.

Парламентарните европейски избори през миналата седмица очертаха един нов Европейски парламент с раздробен център и добри резултати от страна на проевропейските либерали и Зелените, както и от евроскептичните националисти и крайнодесните, пише Ройтерс. 

"Днес няма да изберем г-н или г-жа Европа, а просто ще търсим баланс след европейските избори", заяви либералният министър-председател на Люксембург Ксавие Бетел, който пристигна за неформалната среща на всичките 28 национални лидери в Брюксел.

Европейските избори, провеждани веднъж на всеки пет години, означават, че ръководителите на основните институции на ЕС ще бъдат заменени.

Меркел посочи при пристигането си, че подкрепя десноцентристкия германски депутат Манфред Вебер за председател на изпълнителна власт на ЕС, - Европейската комисия, след като Жан-Клод Юнкер се оттегли на 31 октомври.

Макрон от своя страна подчерта, че залага на еврокомисаря по конкуренцията, Маргрете Вестагер от Дания, преговарящия за Brexit от страна на ЕС, французинът Мишел Барние и холандския социалдемократ Франс Тимерманс, но не и на Вебер.

Премиерите на Испания и Швеция подкрепиха Тиммерманс, докато тези на Ирландия и Хърватия посочват Вебер като най-вероятен наследник на Юнкер.

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и групата от лявоцентристки социалисти и демократи (ПАСД) изгубиха част от своите места в ЕП, като техния брой се понижи до 326.

ЕС може да бъде изправен пред институционално прекъсване, ако преговорите продължат, което ще остави блока неспособен да взима ключови политически решения в момент, в който той е изправен пред по-твърдата Русия, нарастващата икономическа мощ на Китай и непредвидимия президент на САЩ – Доналд Тръмп.

Лидерите на мнозинството от партиите в новоизбраната асамблея призоваха във вторник националните правителства да изберат евродепутат, който да замени Юнкер.

Лишени от дългогодишното си комбинирано парламентарно мнозинство, ЕНП и ПАСД търсят подкрепа от либералните АЛДЕ и Зелените, тъй като четирите групи заедно ще имат 504 места, достатъчно удобни, за да одобрят или отхвърлят всяка кандидатура, направена от националните лидери.

Сред лидерите на националните правителства само седем са в ЕНП. Френските власти заявиха, че либералният президент Еманюел Макрон би могъл да подкрепи Барние, за да наследи Юнкер.

Имената на наследниците не сегашните европейски ръководители трябва да са готови за одобрение от новия Европейски парламент през юли. В противен случай целият процес рискува да се забави до есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
господин/госпожа Европа какви са тези некоректни обращения, че тези още малко ще започнат да започнат да използват архаичните "другарю и другарко". Не може така в друго общество живеем вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още