IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите планове на Матео Салвини страдат от липса на партньори

Според лидера на партия „Лига“ европейските парламентарни избори са създали „нова география“ на нагласи против елита на ЕС

20:46 | 29.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Европейските парламентарни избори са създали „нова география“ на нагласи против елита на Европейския съюз (ЕС), сподели италианският вицепремиер и лидер на партия „Лига“ Матео Салвини,.

Салвини, чиято някога регионална партия "Лига" отбеляза възход, печелейки 34% от гласовете на изборите за Европейски парламент в Италия в неделя - в сравнение с едва 6% преди пет години, се надява да обедини между 100 и 150 евродепутати в блок, който да се бори в 751-членното законодателно събрание срещу задълбочаването на интеграцията в ЕС. Той вероятно ще събере много по-малко, пише Колийн Бари от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Парламентарната група "Европа на нациите и свободата", която включва "Лигата" на Салвини сред своите осем официални членове наред с крайнодесните лидери на Франция, Германия и Холандия, може да претендира за 58 места след европейските избори. Лидерката на крайнодесния "Национален сбор" Марин Льо Пен, която спечели с малка преднина европейските избори във Франция, добавя 22 места към 28-те на Салвини, което ги превръща в доминиращите играчи в групата. 

Салвини гледа към крайно евроскептичните лидери в Полша, Унгария и Великобритания - все спечелили най-много гласове на европейските избори в своите страни, за да попълни редиците на своя блок.

Техните победи означават, че "има желание за бъдеще, има желание за промяна, има желание за работа, има желание за достойнство", каза Салвини в понеделник.

Но засега няма доказателства, че лидери от други популистки партии ще отговорят на призива на Салвини.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж, спечелил почти една трета от гласовете на европейските избори във Великобритания, не изглежда да иска каквито и да е съюзи в парламент, от който планира да си тръгне колкото се може по-скоро. Полската националистическа, консервативна партия "Право и справедливост" се противопоставя на симпатиите на Салвини и Льо Пен към Русия - старото страшилище за Варшава. А унгарският лидер Виктор Орбан не показва признаци, че ще напусне парламентарния блок на десноцентристката Европейска народна партия, в който участва неговата партия ФИДЕС, въпреки че членството му в тази група беше замразено заради тревоги, че е направил Унгария по-малко демократична.

Последна актуализация: 15:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Иначе изобщо нямаше да им помогнат.Чърчил пък - хептен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"Но знайте, че ще имате същата съдба като националсоциалистите,..."Чърчил и Рузвелт са помагали на СССР само защото са били наясно,че без руснаци националсоциалистите няма как да се ошамарят...(справки Арденската операция на немците - например)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Според мен вие сте тотално заблудени и ни малка представа срещу какво се изправяте и колко са реалните ви шансове за успех на вас"прогресивните" неокомунисти. Салвини има на своя страна истината и нормалните честни и почтени италианци и граждани от други страни в Европа, които са зад него. Само "прогресивните" не сте разбрали, че вашето време свърши, и сега трябва да се запътите в дупките, които изпълзяхте през 60-те и рояк марокански скакалци налетяхте фермата на живота. Но знайте, че ще имате същата съдба като националсоциалистите, които вие толкова мразите, а вие сте паднали много по-долу даже от вашите бивши съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
с парите на другите всеки може да се прави на географ , въпроса е що нещо се ослушват другите географи :))) ... а ? и не си правят клубче на географа , такова по интереси :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Големи планове, или големи думи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
majnata
преди 4 години
мдааа ... географията няма да е вече същата ...за огромно съжаление на блумбъргови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още