IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Новият председател на ЕЦБ няма да бъде италианец

Какви са перспективите пред ЕС?

17:05 | 29.05.19 г. 2
Красен Станчев: Новият председател на ЕЦБ няма да бъде италианец

Новият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) със сигурност няма да бъде италианец,тъй като е ясно, че банковата им система е отчайваща. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев. По думите му финландецът Оли Рен е от водещите кандидати за поста.

Според Станчев Европейският съюз продължава да е изправен пред заплахата да губи почва на международната икономическа сцена и тенденцията изглежда е в ръцете на бъдещия Европейски паралмент, който ще се сформира съвсем скоро с оглед края на изборите. 

„Административната тежест на водене на бизнес в ЕС в момента е около 6% от БВП, което е около 600 млрд. евро стойност на регулациите. Вероятно това ще се увеличи и така ще се намали конкурентността на ЕС“, обясни още икономистът.

Най-важните измерения в стопанството са данъците, паричните политики и квазиданъците, коментира експерът. Новата конфигурация на ЕП сега има по-голяма важност от преди в този смисъл.

Що се отнася до новините от Венецуела по повод инфлацията, Станчев даде за сравнение България в периода 1 януари 1990 г. - 7 юли 1997 г., когато инфлацията у нас е била 180 хил. процента.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Жабара с ниските лихви нанесе много щети. Не ни трябва друг такъв, искаме си вискоите лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
На Красен Стачев ще му вярвам по соц философия, тоест диалектически материализъм и и сторически материализъм, която е изучавал в университета в Ленинград и после в АОНСУ. Така и не си създаде език на икономист, какъвто някои го тикат да се пише срещу добро заплащане (вероятно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още