IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато Huawei се бори с кризата си, Ericsson и Nokia влизат в битка помежду си

Двата европейски производителя на телекомуникационно оборудване се опитват да се възползват от ситуацията с китайския лидер

17:06 | 30.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Съединените щати продължават кампанията си срещу Huawei Technologies, двамата най-големи конкуренти на китайския производител на телекомуникционно оборудване се борят един с друг кой да се възползва от ситуацията, пише в свой анализ Wall Street Journal.

В сряда финландската Nokia и шведската Ericsson заявиха, че ще станат доставчици на оборудване за японския телеком SoftBank за създаването на 5G мрежата му. Това не е първият път, в който доставчик се отказва от Huawei в полза на някой от въпросните му конкуренти.

Наскоро Ericsson спечели договор с датски доставчик за замяна на оборудването на Huawei, докато се подготвя за ъпгрейда на мрежите към 5G. Ericsson твърди, че е спечелила 18 подобни договора за „смени в оборудването“.

Nokia посочва, че наскоро е сменила оборудване на Huawei със свое за Vodafone Group в Германия. От 37 скорошни сделки за 5G оборудване, тя е спечелила два пъти повече от Ericsson, посочва Nokia.

Не е ясно колко от тези смени като цяло са за сметка на Huawei. “Не виждаме значително влияние върху нашите 5G продажби“, коментира говорител на Huawei, визирайки обвиненията на правителството на САЩ, че оборудването на Huawei носи заплаха за националната сигурност. Говорителят на компанията допълва, че Huawei е била разочарована да загуби датския телеком TDC A/S, след като е била негов доставчик в продължение на 12 години.

Най-новият ход на SoftBank също е лоша новина за Huawei, твърди Янардан Менон, анализатор от Liberum Capital в Лондон. „Вероятно е резултат от натиска, който американското правителство оказва върху други страни, включително Япония, от началото на миналата година“, коментира той.

Натискът на САЩ засили конкуренцията между Ericsson и Nokia да поемат всяка част от бизнеса, която се изплъзва от китайския гигант. Привличането на клиенти от Huawei и един от друг е ключово за затвърждаването на усилията на Nokia и Ericsson да преобърнат бизнеса си.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Nokia Раджев Сури посочи, че усилията на САЩ срещу Huawei са нож с две остриета.

„Някои конкуренти искат да бъдат по-търговски агресивни в ранните фази на 5G, докато някои клиенти преразглеждат избора си на доставчик поради опасенията за сигурността“, допълни той, след като отчете финансовите резултати на компанията си за първото тримесечие. Това състезание създаде „краткосрочен натиск, но дългосрочна възможност“.

Някога лидери в индустрията, през последното десетилетие Ericsson и Nokia бяха засегнати от огромната конкуренция от Huawei и от по-малките китайски играчи. Междувременно операторите се насочиха към оборудване за 4G мрежите, започнаха да купуват значително по-малко, след като изградиха цялата си инфраструктура.

Сега телекомите и доставчиците на интернет отново започват търсене, този път за 5G.

Главният изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм заяви, че телекомите имат „страхотна възможност“ да спечелят от 5G технологията, която ще бъде „също толкова важна, колкото пътищата и жп линиите... Ние бързо се насочваме отвъд свързването на хората към свързването на машини и неща“.

Глобалният пазар на предоставяне на 2G, 3G, 4G и 5G инфраструктура е оценен на около 30 млрд. долара годишни продажби, като се изключат услугите, или 37% от по-големия пазар на мобилна инфраструктура, достигащ 81 млрд. долара, сочи компанията за пазарни проучвания Dell’Oro.

Съединените щати използваха 5G като водещите причини за действията си срещу Huawei. Представители на властта твърдят, че компанията може да е била принудена да използва своето оборудване или служителите си за шпионаж или за сриване на чуждестранни 5G мрежи. Huawei посочва, че не е свързана с Пекин и никога не би шпионирала за някое правителство. Вашингтон обаче призова съюзниците си да блокират Huawei от 5G начинанията си.

През април Huawei отчете скок на приходите за първото тримесечие и заяви, че е подписала 40 5G сделки по целия свят. Една от тях беше с Etisalat Group, държавният телеком в Обединените арабски емирства, силен съюзник на САЩ.

Развръзката по случая с Huawei обаче още предстои. Въпросът е доколко Ericsson и Nokia ще успеят да се възползват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Хуавей.. та Хуавей. Важен е Китай. Как беше - Какво тук значи някаква си личност(фирма)... важното е делото да успее ;) А САЩ ще настроят цял свят срещу себе си - рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
mick
преди 4 години
Хуавей се борел с кризата СИ - а кой я създаде тая криза? - САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
Shadow1
преди 4 години
Да не би да имаш доказателства ? Дай линк към документите ако имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Много мътна стана тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 19
redcretin
преди 4 години
След опитите им за шпионаж скоро ще води битка само на вътрешния пазар в Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Huawei буквално води битка на два фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още