IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на социализма броди в САЩ

Младите социалисти от Демократическата партия не познават историята, но възрастният Бърни Сандърс няма извинение

09:31 | 01.06.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

“Историята се повтаря първо като трагедия, а после като фарс. Не мога да не припомня тази прочута сентенция на Карл Маркс, всеки път когато чувам за социалистическото крило на Демократическата партия, която не е такава, каквато бащите ви я познаваха, пише Джоузеф Епстайн в Wall Street Journal.

Социализмът причини смъртта на повече от 100 милина души при управлението на Ленин, Сталин и Мао, но млади прогресивни хора искат да му дадат нов шанс. Не всички социалисти сред демократите в САЩ обаче са млади. Сенаторът Бърни Сандърс е на 77 г. Той гордо се нарича демократичен социалист, но човек се чуди дали това не е оксиморон.

При социализма държавата винаги има приоритет пред хората. За съжаление нито един социалистически режим в света не е бил поне малко демократичен, като всички са дошли на власт след професионални революции в марксистко-ленински стил, както казва Уин МакКормък.

Със своята афиширана добродетелност и твърди позиции Сандърс напомня за старите сталинисти. Той не е такъв, но, съдейки по неговия темперамент и твърдост, би бил по времето на Сталин.

Социализмът за последно бе призован в САЩ по време на Голямата депресия. Той се смяташе за панацея за съкрушената икономика – едно разбъркване на картите, след което всеки трябваше да бъде по-добре. Интелектуалците бяха особено завладени от него. Социализмът им даде обширно поле за теоретизиране, позовлявайки им да се вживяват като малки лениновци или миниатюрни троцкисти.

Майкъл Харингтън, чиято книга от 1962 г. „Другата Америка” обяви война на бедността, беше отявлен социалист. Други интелектуалци намериха за достойно занимание единствено прочистването на капитализма чрез социализъм. Радикалният писател Дуайт Макдоналд описа двете основни партии в САЩ като коя от коя по-тъпи.

Някои от тези интелектуалци смятаха за предателство да изменят на идеалистичните политики от младостта си и така и не отстъпиха от защитата си на социализма.

Социализмът все още е жив. Списание наречено Jacobin (човек може да чуе тупването на гилотината) предлага по своите думи „социалистическа перспектива относно политиката, икономиката и културата”. Ноам Чомски, който адмирира всяка левичарска кауза, нарече списанието „ярка светлина в тъмни времена”.

Тиражът на списанието се твърди, че е бил 32 000 през 2017 г., като се е увеличил двойно след избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. Очевидно острият характер на президента е насърчил интереса към социализма.

Люшва ли се политическото махало в САЩ, както е ставало много често? От едната крайност в другата, никога за дълго в покой в условията на стабилност и здрав разум.

Много от демократите в САЩ, които се обръщат към социализма, не са достатъчно възрастни, за да си спомнят ужасяващият филм отпреди близо 70 години „Съветският съюз”. Както и много от младите изобщо, те са си изградили представа от книгата на Хауърд Зин „История на народа на Съединените щати”, която описва Америка като страна на необлекчената нищета, господстващата неправда и всеобщата окаяност. След като прочетат Зин, самият той радикал през целия си живот, тези млади демократи могат да погледнат на социализма като очевидно и неизбежно спасение.

През своите исторически превъплъщения социализмът, преследващ утопичното равенство, не е произвел голямо изкуство, задълбочени мислители или трайна наука. Той бе смърт за предприемачеството. Въпреки това той е идея, или по-точно казано идеал, който отказва да умре.

Социализмът, понастоящем защитаван от част от Демократическата партия, извиква в ума ни друга прочута сентенция, този път на Джордж Сантаяна: „Тези, които не си спомнят миналото, са осъдени да го повтарят”.

Размишлявайки върху завръщането на социализма, този път в американски условия, човек може само да каже: Боже опази!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Asdf1234
преди 4 години
Комунисти - социалисти, бродят из Европа и Америка. Призракът пристига, там където Тръмп - шоу и пълен фарс, след това разбира се ще последва и трагедия... Не знам, кое е по-доброто, но и двете са от един дол..." Историята се повтаря първо като трагедия, а после като фарс"Карл Маркс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
В Европа няма социалистически държави. Дори и Китай не е такава - там е изпълнено само едно от трите условия. -------------------------------------------------миии да АМА сичкото буллгаристаннец бега в Германия, Австрия, Швейцария, Франция щот поради тоталитарни некви си причини всичко е държавно ве да го *** .... :)) Буллгаристанеца бега от Капитализъм дет сичко е частно към Социализъм дет всичко е държавно със социална структура за живот, пълната демокрация ше я почекаш къде некъде 2681 година за Хан Аспарух 2 версия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
добър ден аз съм ваща леля ..... :)) Преписвачев ние там сме били вече преди 30 години дет Сашеви са се запътили са .... Единствената система дет работи без да се концентрират мангизите у 5 човека и остаа за всички останали, за да живеят нормално плюс нема "инфлации за разтежи" т.е. на просс език грабежи и прочее.Тогаа Българията беше 26та в света с 9млн. са с феодалния Неопедерастизъм е на 70то място и първи в света по смъртност, кат фактите говорят и преписвачите мълчат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Именно за това на Трумп му трябва Джоузеф Маккарти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
поредната мегатъпа статия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Да разбирам ли това като признание, че сте член или поне симпатизант на БСП? По време на предизборната кампания докато охулвахте ГЕРБ ви попитах за това, но не ми отговорихте. Странна работа, след като вярвате в социализма и и смятате, че това е бъдещето на Европа, защо се налага да пазите политическата си ангажираност в тайна, вместо да излезете пред всички и да застанете зад каузата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
scott
преди 4 години
ама верно ли нищо друего не и остава на ДЪРЖАВАТА? МОЖЕ ПЪК ДА ВЗЕМЕ ДА ИЗБИЕ КРЕСЛИВИТЕ ДРИСЛЬОВЦИ, дето имат пренетенции и искат да зимат без да дават.Единствената причина да ти внушават, че нещо ти се полага е, че те гледат като безкраен донор на кръв, тоест си послушен консуматори, за който кредитъ е кат слънцето и въздуха за секо живо същество. Обаче, ако и когато кресльовците кат теб станат повечко, ше има клъц. Даже в една торна книга сде споменава цифрата 500 милки макс. Та, не бъркай бавачката с държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 6
bonboniera29
преди 4 години
Всички искат социализъм, защото не отговарят за себе си, друг им създава работа, плаща заплати, социални и прочее....Но, социалистическата икономическа и политическа теория и практика показват други неща. Ние си ги знаем и пачти никой не ги помни....За доказателство ще припомня ВЕЛИКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ СПОР от онези години: действа ли Закона за стойността при социализма....Заливам се от смях и сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 12
serafima
преди 4 години
Мислех да се включа, но след Mavi Goz няма какво да добавя. Браво! Останалото, както е казал един ГОЛЯМ поет, в перифраза - е лаищина и напиняне като на Sakamano.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Янлъш си. Бернщайн е много преди Ленин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още