IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече събират по-високи мита за китайските стоки, идващи по море

С това търговският конфликт между Пекин и Вашингтон става още по-ожесточен

09:47 | 01.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От тази сутрин Съединените щати започнаха да събират по-високи, 25-процентни мита върху много от китайските стоки, пристигащи по море в американските пристанища. Стъпката показва ожесточаване на търговската война между двете най-големи икономики в света и предизвика ответни действия на Пекин, предава Ройтерс.

По-високите мита засягат широк набор от потребителски стоки и компоненти от Китай, включително модеми за интернет и рутери, печатни платки, мебели, прахосмукачки и осветителни тела.

На 10 май президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, но даде гратисен период за превозваните по море товари, които са отпътували от Китай преди тази дата и митата за тях оставаха на предишните нива от 10%.

На 15 май кабинетът на Американския търговски представител определи краен срок 1 юни за тези стоки да пристигнат в САЩ, след което американските гранични власти ще започнат да събират 25-процентни мита по пристанищата на САЩ. Този краен срок изтече в 00.01 ч. тази нощ северноамериканско източно време.

По-рано днес Китай започна да събира по-високи ответни мита върху по-голямата част от списък с американски стоки за 60 милиарда долара. Тези мита, които бяха обявени на 13 май, влязоха в сила в полунощ пекинско време (16 ч. по Гринуич вчера), пише БТА. 

Китайския отговор на американските действия предвижда въвеждане на допълнителни 20-процентни и 25-процентни мита за повече от половината от 5140-те американски стоки, които попадат под прицела на ответна мярка. Пекин преди това беше наложил допълнителни мита от 5 и 10 процента на тези стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
А с европейския износ за Китай какво правим?Те ще повишат реципрочно митата за европейските стоки, продажбите и приходите ще паднат и това ще доведе до ръст на европейската безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Solar Power
преди 4 години
Чудесно !!! Сега ако и Европа в частност и България въведе 100% мита на китайските стоки безработицата в Европа ще падне под 2% със сигурност :)Китайските стоки трябва да се произвеждат в ЕВРОПА това е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
megiddo
преди 4 години
Тръмп сигурно си мисли, че китайците ще стоят с кръстосани ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още