IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се насочват към огромни антитръстови разследвания на технологичните гиганти

Огромната мощ и влияние на тези компании притесняват все повече регулатори, правителства и компании

10:55 | 04.06.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство се подготвя да започне разследване срещу Amazon, Apple, Facebook и Google, твърдейки, че компаниите евентуално злоупотребяват с огромната си пазарна мощ, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса. По думите им това може да бъде безпрецедентно разследване на редица от най-големите технологични гиганти.

Федералната търговска комисия (FTC) и Министерството на правосъдието, които съблюдават спазването на антитръстовите закони в САЩ, са си разделили разглеждането на четирите компании, твърдят двама източници. Amazon и Facebook попадат в радара на FTC, а Apple и Google са следени от Министерството на правосъдието.

При това разпределение следващата стъпка за двата федерални органа е да решат дали искат да започнат формални разследвания. Резултатите обаче едва ли ще са бързи. Предишното разследване на Google от FTC отне повече от две години.

Технологичните компании се сблъскват с проблеми в Съединените щати и по целия свят, подхранвани от притесненията на конкурентите, законодателите и потребителските групи, които твърдят, че тези гиганти имат прекалено голяма мощ и засягат както потребителите, така и бизнес конкурентите си.

Книжата на Facebook понижиха стойността си със 7,5% в понеделник, а тези на Alphabet, компанията майка на Google – с 6 на сто. Amazon.com изтри 4,6% от цената на акциите си, а тези на Apple се потопиха с 1%.

FTC и министерството не коментират разследванията.

Американският президент Доналд Тръмп обаче призова за по-внимателно разглеждане на социалните мрежи и Google, обвинявайки ги в това, че потискат консерваторите онлайн, без обаче да даде никакви доказателства за това.

Държавният глава многократно е критикувал Amazon за това как се възползва от Американските пощенски служби, отново без доказателства. Освен това Тръмп често напада главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който е собствени на Washington Post – вестник, който често е критичен към президента.

Регулаторни проверки

Въпреки че и четирите технологични компании, които са с пазарна стойност милиарди долари, предизвикаха проверки от регулаторите и властите по света, не е ясно върху какво планират да се фокусират FTC и Министерството на правосъдието.

Amazon, която е най-големият онлайн търговец на дребно в света, е критикувана за това, че има прекалено голяма власт върху търговци (трети страни) в уебсайта си. Те трябва да плащат за реклама, за да се конкурират в платформата. Депутати пък твърдят, че ниските цени на Amazon засягат физическите магазини, много от които затварят врати, защото не могат да се конкурират.

Apple е обект на разследване от Европейския съюз заради оплакване от музикалната стрийминг компания Spotify Technology, че Apple се възползва от положението си, когато става дума за сваляне на мобилни приложения. През 2014 г. производителят на iPhone сключи споразумение с Министерството на правосъдието по случай, в рамките на който беше обвинен, че е заговарял с издатели за вдигане цените на електронните книги.

FTC вече разследва споделянето на данните на 87 млн. души от Facebook на Cambridge Analytica. През април Facebook заяви, че очаква да бъде глобена 5 млрд. долара от регулатора.

Компанията Facebook, която притежава Instagram и WhatsApp и има над 1,5 млрд. потребители дневно, има огромно влияние в много държави. Тя е критикувана за това, че позволява разпространението на фалшиви новини в платформата си.

Google е изправена пред обвинения, че нейната онлайн търсачка отвежда потребителите до собствените ѝ продукти, оставяйки на заден план тези на конкурентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
khao запознай се с Антитръстовия закон Шърман и колко пъти Microsoft са били разследвани по него и колко пъти не се е случвало нищо. Първото разследване за нечестни практики е от 1993 ако не ме лъже паметта което през 1994 година преминава в разследване за злоупотреба с господстващо поведение. На утъпканата "практика" създадена от Microsoft се позовават и другите интернет гиганти. И в един момент те вече са too big to fail.P.S. Лобизма в Америка е законен така, че да няма корупция. P.P.S. Не знам защо не можеш да си представиш защо Facebook е на печалба те продават твоите и моите данни на всеки готов да плати, а такива има много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
да знам че има разлика между англосаксонката и континенталната система на правораздавне... но все още не мога да разбера какво имаш в предид под "позволиха им". Това че са изхарчили стотици милиони за лобизъм, е чиста проба корупция... ако заради корупцията са станали толкова големи, тогава по скоро не са им позволили, ами те са си купили тази привилегия :):)За гугъл и фейсбук са друга бира, там вече съм съгласен на 100% с теб, за тях имам друга теория :):) особенно за фейса дето още не мога да разбера как изобщо е на печалба, няма никаква логика там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Може би ако знаеше как действа Англосаксонска правна система и в частност американската и група нямаше да питаш дали има декрет или закон за това колко големи да станат. Има нещо наречено прецедент който позволява изключителна субективност в правораздаването. Провери колко пъти се е самосезирало министерството на правосъдито на САЩ за технологични компании след AT&T (Bell) и какви са резултатите. Например абсурдните дела с Майкрософт и Епъл и милионите дадени за лобизъм. Мога да изброя всички технологични дела и разследвания които значимите държави са почвали срещу топ 100 технологични компании и тези които те са започвали една срещу друга. Така, че khao не приказвам празни приказки на седянка. Анализирам какво се случва в технологичния свят и когато казвам, че на Microsoft; Alphabet; Amazon; Apple; Facebook им е позволено да станат това което са то най - вероятно е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 4 години
кво значи позволиха им ? Нещо декрет закон да има или разрешение колко големи да станат, или викаш важното е да си говорим празни приказки на седянката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
М да позволиха им да станат недосегаеми и сега ще им правят като вятъра.Ако проследим какво е постигнало антимонополното и антитръстово законодателство на САЩ след разделянето на AT&T (Bell) ще видим, че регулаторите които трябва да следят спазването му са се превърнали в инструмент за потъпкването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
просто държавата стои на мястото си, нещо което е чуждо да кратуната ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
++1Ъм да, старите пари срещу новите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
дааа, май дойде време разделно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още