IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Китай не е атакувал Apple по никакъв начин в търговската война

Изпълнителният директор на компанията не очаква това да се случи

11:40 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай не е атакувал Apple по никакъв начин в рамките на продължаващия търговски спор между Пекин и Вашингтон, твърди главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук, цитиран от CNBC.

"Китайците не са таргетирали Apple по никакъв начин и не очаквам това да се случи, ако трябва да съм честен“, заяви Кук в интервю за CBS News, в което обсъди и други теми, като имиграцията, фалшивите новини и колко време прекарват потребителите на своите смартфони iPhone.

В рамките на ексалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света тази събота Китай повиши митата върху американски стоки за 60 млрд. долара. Засегнати са повече от 5000 американски продукта. Ходът на Пекин последва решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата за внос на китайски продукти за 200 млрд. долара.

25-процентни мита върху iPhone биха могли да повишат цената на смартфона с повече от 100 долара, а това ще направи устройствата значително по-скъпи в юани.

В интервюто Кук коментира, че този сценарий би засегнал продажбите, но той не очаква да се случи.

„Знам, че хората си мислят, че iPhone се прави в Китай. Той се сглобява в Китай. Истината е, че iPhone се прави навсякъде“, заяви той.

По-рано тази година Apple понижи цените на част от основните си продукти в Китай, включително iPhone, iPad, Mac и AirPods. Преди това компанията обвини търсенето в Китай, Тайван и Хонконг за спада на продажбите на iPhone.

Кук коментира пред CBS News, че е притеснен за влиянието на фалшивите новини, както и за наличието на подробна информация за хората в интернет.

Технологичните компании като Facebook и Twitter през последните години се сблъскват с все по-големи критики за ролята си в разпространението на дезинформация и реч на омразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още