IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тома Биков: Няма гаранция, че пониженият ДДС върху хляба ще свали цената му

Производителите могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък, което е стимул за бизнеса, но не и за хората, коментира депутатът от ГЕРБ

14:25 | 05.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вече веднъж сме отхвърляли предложение на БСП за намаляване на ДДС върху хляба, защото нямаше гаранция за намаляване на цената, коментираха от ГЕРБ. 

По-рано днес от БСП обявиха, че внасят законопроекти за намаляване на 5% на ДДС върху мляко, месо, брашно и продукти от брашно.

"Ние сме отхвърлили веднъж тяхно предложение, не знам дали това е същото, и то с аргумента, че по никакъв начин нямаше гаранция, че цената на хляба ще спадне. Напротив има гаранции, че производителите на хляб могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък, което е стимул за бизнеса, но не и за хората", коментира пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ.

Второ, кой хляб - този, който е от 1 лев, този, който е от 3 лева, или този, който е от 5 лева, добави той. Ако БСП вече са помислили за всички тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение, но взимаме решения, които са в полза на всички, каза депутатът от ГЕРБ. 

Относно предложението за преразглеждане на енергийните помощи, Биков коментира, че за последните 5-6 години, доколкото е чел, цената на тока се е повишила с 4-5 процента, което не е толкова много. Според мен лично доходите трябва да бъдат увеличени, а не да се чудим как да задържаме цените, посочи той. 

Преизчислението на пенсиите е един въпрос, който БСП поставя за пореден път, коментира още Биков по повод друго предложение на левицата. Нека да видим дали е същото, защото за мен чисто политически да се предлага едно и също нещо през четири месеца не е някаква сериозна политика, добави той. По думите му, "не е въпросът само давайте да даваме, трябва да кажем и откъде ги взимаме". 

По повод обвиненията на Валери Симеонов към ГЕРБ и БСП за купуване на гласове на европейските избори, Тома Биков каза, че няма такава информации и си има органи, които трябва да следят за това. Нека да даде доказателства там, където трябва, а не на журналистите, призова той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
concrete2
преди 4 години
Има и друг начин , но всички управляващи го избягват , просто трябва бюджетните излишаци да се насочват САМО за погасяване на дълг . Супер непрозрачно се разходват тези средства , и това е от поне 20 години , време е това да спре. Другият в ариант е д а не се купуват самолети - никакви ! Кажете ми само за какво ни е авиация - само с Македония можем да се мерим с нашите 8 нови изтребители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
das
преди 4 години
Абе *бете го народа, да си плаща ДДС-то от 20% за ръната, че то от това идват пари в биджета. При нас почти няма преки данъци за фрмите, само от народа се събира ДДС-то и това е. То затова и не остана народ да бъхти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
....ми тогава да го направят на 40 процента и отново да питат Биков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Другите държави си имат друга данъчна политика. У нас основните данъчни постъпления идват от ДДС. Намаляването му за най-оборотните стоки силно ще удари бюджета. За компенсация ще трябва има увеличение на преките данъци. Или да започнем да трупаме дълг. Ти кое от двете предпочиташ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
s3
преди 4 години
Нека да не гледаме ЕС както казах, защото там в почти всички държави има преференциален ДДС за храни и лекарства, май във всики, като се замисля. Обаче това не означава че и при нас трябва да е така, напротив. При нас трябва да имаме 20% ДДС за храна и лекарства за да може да се акумулират нужните средства във фиска, което е разликата ни от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
ДДС върху хазарта няма, защото е против правилата на ЕС. Вместо това има специален закон за хазарта, в който се регламентира данъчното облагане според видовете хазартни игри. Такава е практиката и във всички други държави. Освен това, ако се въведе 20% ДДС върху всеки залог, хората просто ще спрат да залагат при лицензирани оператори и ще минат към чужди сайтове за залози, каквито има безброй. Така приходите от данъци не само няма да се увеличат, ами ще паднат до нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
s3
преди 4 години
Ниското ДДС за турризма не свали много цените, но там конкуренцията е друга и хората от бранша не са случайни хора, затова и можеше да се смъкне ДДС-то за туризма. Както е и при хазарта, и там се смъкна ДДС_то, но цените на хазарта не паднаха, но си остава ниско ДДС-то. А за храната няма смисъл да се пробва, защото после може да поспаднат цените, но по-ниските приходи от ДДС-то ще се отразят и няма да има какво да покрива по-малкото приходи от предн ите смъквания на ДДС-то за туризъма и хазарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 4 години
Отстъпката от ддс за туризма свали ли цента на туристическите пакети ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Правилно е за всички стоки ДДС-то да е едно и също. Е, с изключение на бирата и пържените картофки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
s3
преди 4 години
Правилно, няма гаранция че ако се смъкне ДДС-то на храната до 5%, както е в почти всеики страни от ЕС, това ще доведе до спад в цените. Не е за нас това което правят в ЕС, ние сме башка. Ние сме за едно ДДС, с изключение на това за туризма и хазарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още