IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внасят закон за 1 лев партийна субсидия

По думите на премиера Бойко Борисов със спестените пари ще се строят детски градини и ясли

10:39 | 06.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Взехме решение, входирахме го в парламента. Вкарахме закон за 1 лев субсидия, да видим как ще се оправят партиите на следващите години. Как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражянва, който и да било. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група в парламента, цитиран от Dnes.bg.

"Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери –  няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата", обясни министър-председателят.

Той призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението. По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

Бойко Борисов съобщи, че с Владислав Горанов обмисля "отпадане на данъка" върху книгите.

"Защо за толкова години в управлението – поотделно, заедно, БСП и ДПС не направиха това? Защото пари при тях нямаше", коментира Бойко Борисов.

Днес Народното събрание по план ще обсъжда фиксирането на партийна субсидия на 11 лева на глас, след като в продължение на години заради законови неуредици партиите са получавали над 13 лева на глас. Възможно е в дневния ред на парламента да бъде записано и гласуване на новите предложения за 1 лев партийна субсидия.

Investor.bg припомня, че преди дни стана ясно, че прокуратурата дава 30-дневен срок на министъра на финансите Владислав Горанов, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Във Върховната административна прокуратура (ВАП), която провери изнесената информация в "Шоуто на Слави", пресметнаха, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева , както и че методиката на изчисляване на субсидиите противоречи на закона. "Шоуто на Слави" се позова на получена от финансовото министерство информация, а главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за осъществяване на финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на ведомството на Владислав Горанов.

От разследването на "Шоуто на Слави" се разбра, че реално изплатената субсидия е над 38,684 млн. лева, което е с над 6,519 млн. лева повече.

От проверката на ВАП се разбра, че на петте политически партии и коалиции –  ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредби на Закона за политическите партии. От БСП заявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. Социалистите поискаха и оставката на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Да погледнем новината в ретроспекция за да видим перспективата.1. Поради грешка в закона изпълнителната власт в лицето на ГЕРБ изплаща на всички партии по някой милион повече.2. ГЕРБ чрез лицето Иван Портних подарява на Красимир Гергов 43 милиона 3. ГЕРБ чрез Сотир Цацаров и Иван Гешев арестуват всички големи касички на БСП:Ветко, Маринела и Вълчо АрабаджиевиМиню СтайковНиколай и Евгения БаневиОбщинарят Бенчо Бенчев (не е в затвора но се дистанцира от БСП за момента)4. Появява се Слави Трифонов този стожер на справдливоста и разкрива това зверско ограбване на народа.5.Прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров размахва пръст и всички чинно казват, че ще си върнат надвзетите милиони.6. Бойко Борисов идва и казва повече никакви милиони за никого само няколко месеца преди местните избори.Ето Ви как се създава диктатура.Не ме разбирайте погрешно БСП е не по малко зло от ГЕРБ, но по добре ялова опозиция от колкото никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ЗАЩО ПРОПУСКАТЕ НАЙ ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА БОРИСОВ: Аз бих на изборите - помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост Ханс Зайдел и Конрад Аденауер помогнаха...."РЕДНО Е ДА НИ КАЖЕТЕ С КОЛКО ПАРИЧКИ ВИ ПОМОГНАХА ТЕЗИ ФОНДАЦИИ И С КАКВО СЕ АНГАЖИРАХТЕ ВИЕ ДА ИМ ПОМАГАТЕ ???КОИ СА ТЕЗИ ЧУЖДЕСТРАННИ ФОНДАЦИИ И ФОНДОВЕ Ханс Зайдел и Конрад Аденауер КОИТО ВИ "ПОМОГНАХА" Г-Н ПРЕМИЕР ?? НЕ СХВАЩАТЕ ЛИ, ЧЕ ГОВОРИТЕ ЗА ЗАВИСИМОСТИ И ТО НЕ ОТ НАШИ , А ОТ ЧУЖДИ ФИНАНСОВИ СУБЕКТИ ОТ КОИТО СТЕ ПОЛУЧИЛИ ПАРИ НЕ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СТЕ КРАСИВ И СНАЖЕН , А ЗА ДА ПРОКАРВАТЕ ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ В УЩЪРБ НА НАШИТЕ !! ПРОДЪЛЖАВАТ ЛИ ТЕЗИ ЧУЖДИ ФОНДОВЕ ДА ВИ ГЪШАТ И СЕГА С ПАРИЧКИ И САМО ВАШАТА ПАРТИЯ ЛИ??Това което заявявате в една нормална държава каквато е АВСТРИЯ означава опозицията да ви поиска НЕЗАБАВНО ОСТАВАКАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОПОЗИЦИЯТА ОБАЧЕ МЪЛЧИ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ !!!ЗАЩО ЛИ??? ЗАЩОТО И ТЕ СА НА ХРАНИЛКАТА НА НЯКОЯ ДРУГА ФОНДАЦИЯ КАТО НАПРИМЕР ТАЗИ НА "РОЗА ЛЮКСЕНБУРГ" !!ВСЪШНОСТ ЩО ЗА ПАРТИЙНО СТРОИТЕЛСТВО Е ТОВА ПАРТИИТЕ ДА СА ЗАВИСИМИ ОТ ЧУЖДИ ФИНАНСОВИ СУБЕКТИ??????Та ние сме чисто и просто една КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА , която е изцяло под зависимостта на подобни чужди субекти. ИЗВОДА Е , ЧЕ ЦЯЛАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА Е ПОДЧИНЕНА НА ПОДОБНИ ЧУЖДИ ФИНАНСОВИ СУБЕКТИ ЧИИТО ИНТЕРЕСИ СЕ ПРОКАРВАТ В ДЪРЖАВАТА НИ!!НАС НИ УПРАВЛЯВА КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ ИЗЛЪЧЕНА ОТ ПАРТИИ КОИТО СЕ СУБСИДИРАТ ОТ ФОНДОВЕ КАКВИТО СА ЦИТИРАНИЕ ОТ ПРЕМИЕРА Ханс Зайдел и Конрад Аденауер ОТ КОИТО ТОЙ Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ. ОСЪЗНАВАЙКИ КАКВА Е СИСТЕМАТА МЛАДИТЕ И КАЧЕСТВЕНИ ХОРА НАПУСКАТ КОЛОНИЯТА И СЕ НАСОЧВАТ КЪМ МЕТРОПОЛИЯТА В КОЯТО СА ЧУЖДИТЕ ФОНДАЦИИ РЕДЯЩИ НАШИТЕ ПАРТИЙНИТЕ ЛИСТИ И ИЗДИГАЙКИ НА ВЛАСТ КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДОБНА НА СЕГАШНАТА. Както са тръгнали нещата с КОЛОНИЗИРАОНЕТО НИ , скоро ще пишем писмо на СУЛТАНА да ни СПАСЯВА от тези колонизатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
superexpert
преди 4 години
ДА СЕ ФИНАНСИРАТ САМО ОТ ФЕНОВЕТЕ НА ПАРТИИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
изобщо не ме кефи ... то да беше неговото царство, щеше да съм щастлив, обаче живеем в султаната на дпс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 4 години
Кефи ме този човек - чак когато ги изтипосат по "телевизора", изведнъж "разбира", че нещо някъде някой е излъгал и имало било проблем.Само дето сме на път и без свободни медии да останем и тогава ще бъде Неговото Царство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още