IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос за 24 млн. барела: Къде е липсващият петрол на САЩ?

Да разберем тази липса е важно, тъй като по-високото от очакваното производство ще продължи да тежи върху цените

13:02 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговците на петрол и анализаторите, които следят отблизо данните за седмичното производство на САЩ, са в недоумение през последните няколко седмици, задавайки си един и същи въпрос: къде са липсващите барели американски петрол?

Американската Администрация за енергийна информация публикува данни в сряда, от които става ясно, че налице е корекционен коефициент на производството на суров петрол – разликата между отчетените резерви и тези, които произлизат от производството, търсенето от рафинериите, вноса и износа – от над 800 000 барела на ден. И макар това да не изглежда много, то за последните четири седмици натрупването достига до 24 млн. барела, съобщава Bloomberg.

Стойностите варират в зависимост от неточностите в различните проучвания, от които Администрацията подготвя своите доклади. Това е и единственият път от началото на на воденето на статистиката преди близо две десетилетия, когато отчетените резерви са толкова по-високи за толкова дълъг период, което бе изненада за търговците и инвеститорите.

Разпространени предположения за това разминаване са намаляване на производството в Пермския басейн или погрешни изчисления при вноса или износа. Това е от голямо значение, тъй като по-високото от очакваното производство ще продължи да натежава върху цените на американския петрол и то в момент, когато инвеститорите очакват с началото на летния сезон да се възстанови търсенето на бензин.

Макар производството на суров петрол да е високо, то това не е пълната картина, посочва Робърт Мериам, директор на службата за статистика на петролното и биогоривното производство към Администрацията. Според него макар корекционният коефициент да е висок, той представлява около 4% от търсенето на суровината в САЩ.

В същото време друга възможна причина, освен производството на петрол, може да е газовият кондензат, който се получава от производството на природен газ, посочва Мериам. Тази суровина – течност, отделяна при процеса на обработка на природния газ в заводите, би могла да се в потока на суровия петрол.

И макар газовият кондензат да се прибавя към резервите, то не се брои като производен на петрола, тъй като идва от системата за обработка на природен газ. В резултат на това запасите нарастват без пропорционално увеличение на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още