IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в седмицата на лошите новини индексите се покачват?

Моментът, в който започва намаляването на лихвите, съвпада с началото на сериозна корекция на фондовите пазари...

15:32 | 07.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новата порция търговски заплахи в началото на седмицата от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, този път срещу Мексико, изненада неприятно световните пазари.

Към това трябва да добавим и новината, че американската администрация ще започне антитръстови проучвания на Google, Facebook и Apple. Отделно от това отново се заговори, че Amazon също ще бъде разследван.

Какво се случи?

Всичко това доведе до пореден спад на пазарите в понеделник, а сгромолясването на Google и Facebook доведе до това, че технологичният индекс NASDAQ е напът да влезе в корекция. 

Картината бе помрачена и от продължаващия спад по доходността по 10-годишните американски облигации, които започнаха да носят чувствително по-ниска доходност от 3-месечните. Обръщането на кривата на доходността е много силен индикатор за намаляване на ликвидност (поради липса на интерес на банките да кредитират), а от там - сигурен индикатор за идваща рецесия.

И тогава дойде изказването от ръководителя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, от което се прокрадва вероятност, че централната банка може да намали лихвите през тази година. Изказването бе посрещнато с покачване на световните индекси, а възходящото движение продължи цяла седмица.

И какво от това?

Всички тези движения на пазара са съвсем нормални, но иронията е в това, че новините, предизвикали тези движения, може дългосрочно да имат точно обратен ефект.

Най-важната новина определено идва от Фед. Историята показва, че моментът, в който започва намаляването на лихвите, съвпада с началото на сериозна корекция на фондовите пазари.

Може да се поспори, че това е поради закъснели в миналото решения от страна на централните банкери, т.е. че те са взели решение за сваляне на лихвите едва когато икономиката е била на ръба на рецесията. 

Сега обаче Фед трябва да взема решения при безпрецедентен натиск от страна на Тръмп. А той наистина може да вкара световната икономика в рецесия, ако продължава да ескалира търговската война с останалия свят.  Това бе посланието през тази седмица - сега е ред на Мексико, утре ще видим на кой... 

На обратия полюс е новината около разцепването на Google, Facebook, Amazon или Apple. Макар че е много малко вероятно това да се случи, то може дългосрочно да е добро решение за акционерите, тъй като новите регулации, според експерти по темата, ще засилят позициите на технологичните гиганти.

Сега какво?

Тази седмица Mr. Market ясно ни даде урок защо не трябва да се реагира на новини, които краткосрочно може много да свалят котировките.

На фондовата борса има много шум, който може да ни заблуди. Затова трябва да се придържаме към предварителния си план и ако промяната на цените на пазара води до това, че може да изпълним планираните сделки - да го направим.

И нищо повече от това! Освен да анализираме трезво дали промяната е толкова голяма, че да трябва да преразгледаме инвестиционния си план. 

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Зимата идва, Любо! Финансовите бродници са близо, валът се пропуква. Лошите даанни за новите работни места, вдигнаха акциите... На пръв поглед абсурдно, но всъщност търговците очакват, че FOMC ще бъде претиснат от тия новини и ще олаби лихвите. С Мексико сагата свърши, някой откъна няколко милиона от организираната паника с акциите на дребаците свързани с бизнес с Мексико. Но въпреки всички тези флуктации, зимата идва. Петрола пада /ниска икономическа активност/, златото хвърчи /застраховка/. Корелацията подсказва, че гущера почва да се гърчи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още