IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Няма да има компромис при ремонта на „Графа“

Всеки, работил по този проект си носи отговорност, категоричен е столичният кмет

10:57 | 11.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно поредните проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Санкцията за целия обект може да стигне до 1 милион лева, категоричен е кметът.

„Това, което ние искаме и това, което всички граждани и гости на София искат, е една добре свършена работа и един добре изпълнен проект, който да ни радва години напред. Вчера кметът констатира сериозни недостатъци в пътната настилка и съответно беше наложена санкция на изпълнителя”. Това заяви от своя страна в ефира на Нова телевизия зам.-кметът на София Дончо Барбалов относно наложените от кмета на София Йорданка Фандъкова санкции на изпълнителя за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

„Изпълнителят е поел ангажимент три пъти на ден да правят обход и да търсят дефекти. Нашата цел не е да откриваме дефекти, а да няма такива. Ще направим проверки и на останалите настилки в зоната, за да сме сигурни че работата в крайна сметка е добре свършена”, посочи Дончо Барбалов.

Междувременно стана ясно, че МРРБ ще санкционира с 1.5 млн. лева администрацията заради ремонтите. По думите на Барбалов обаче Столична община ще обжалва. 

„Всеки има право да се защитава. Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион. Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта за целия обект“, обясни още Фандъкова.

Тя призна, че проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получат дефекти при малко по-високи температури.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис III" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел, допълни Фандъкова.

40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града, така че призовавам шофьорите да не нарушават правилата за движение, подчерта Фандъкова. Тя отново призова снимките от новите камери да бъдат предавани към КАТ. Там те могат да се ползват като  доказателство за нарушение и да има санкции. Само от началото на годината, заради шофиране в бус лента, са заловени над 850 нарушители, по данни на КАТ. На 819 от тях са съставени фишове, а на останалите 35 актове, тъй като са открити и други провинения.

Относно проекта за цялостно обновяване на Борисовата градина Фандъкова посочи, че проектът е в начална фаза на обсъждане и самата тя има забележки. „Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани“, обясни столичният градоначалник. Столичният кмет не каза и дали ще се кандидатира отново за поста на предстоящия местен вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Не са чувалЕ, що поръчките ги печелят правилните хора. По правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Всеки, който е правил елементарен ремонт, знае за разширителните фуги, но тези титанични експерти от общини, проектанти, изпълнители не са чувалЕ за такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още