IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България нараства умерено в началото на годината

По отношение на вноса ръстът е с 4,6% на годишна основа до 20,6 млрд. лв., а салдото съответно е на минус от 1,9 млрд. лв

14:32 | 11.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

През първите четири месеца от годината износът на България нараства с 9,5% на годишна основа и достига обща сума от 18,6 млрд. лв., показват данни на Националния статистически институт. По отношение на вноса ръстът е с 4,6% на годишна основа до 20,6 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април 2019 г. и е на стойност 1,9 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото в началото на годината също е отрицателно и е в размер на 542 млн. лева.

За април износът се увеличава на годишна основа с 6,1% до 4,5 млрд. лв., а вносът – с по-скромните 0,2% до близо 5 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо за април (износ FOB - внос CIF) е отрицателно – 481,3 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 186,3 млн. лева.

Износът на България за страни от Европейския съюз нараства през първото тримесечие със 7% на годишна основа.

През периода януари - март 2019 г. износът за ЕС е в размер на 9,6 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират общо 67,3% от износа за държавите членки на ЕС в блока.

През месец март износът отбелязва по-ограничено увеличение от 2,9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,3 млрд. лева.

Най-голям ръст през тримесечието се наблюдава в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“ – 75,4%, а най-значителният спад е при „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ – 8,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 4 години
'През първите четири месеца от годината износът на България нараства с 9,5% на годишна основа'Хех, Умерено?А може би мечта за всяка икономика?..Дай Боже тенденцията да се запази и доведе до по-високи доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още