IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реализъм или популизъм е намаляването на ДДС за лекарствата?

Само НЗОК плаща годишно данък върху лекарствата в размер на 186 млн. лева, твърди Антон Вълев от Националната аптечна камара

14:13 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реализъм или популизъм е намаляването на ДДС за лекарствата?

Наложеният от правителството на  Симеон Сакскобурготски ДДС върху лекарствата доведе до  поскъпването им с 20%, но падането на ДДС сега не би намалило цената им така драстично. Това мнение изказа Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него обаче подобна мярка ще облекчи неимоверно обществения фонд – НЗОК, „Защото за 2019 г. имаме най-големия бюджет за здравеопазване, като 1,2 млрд. лева са само разходите за лекарства, а от тях 186 млн. лева годишно са парите за ДДС. В сумата, разбира се, не влизат данъците от покупки на лекарства извън рамката на касата“, поясни гостът.

Прокрадва се и идеята за налагане на различни ставки върху различните продукти в дадена аптека, но мнението на председателя на НАК е, че това ще създаде необосновани трудности.

„Различни ставки на отделните лекарства и продукти ще създаде трудности за бизнеса. За нас е по-правилно да се пристъпи към вариант с общо намаляване на ДДС – от 20% да слезе на 18%. Може да се направи и освобождаване на НЗОК от плащане на данъка. Достатъчно е касата да получава тези пари обратно от бюджета“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още