IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен срив на инвеститорското доверие в еврозоната

Подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай оказва съществено негативно влияние върху икономическите нагласи

16:21 | 11.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се влошиха рязко през юни за пръв път от четири месеца насам - в резултат на подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, цитирани от Ройтерс.

Влошаване има и при оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната, след като през май тя се подобри за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната, се понижи силно до -3,3 пункта от 5,3 пункта през май, при очаквания за доста по-сдържано понижение до 2,5 пункта. Това представлява първо влошаване на инвеститорското доверие след три поредни месеца на растеж.

„Подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай оказва съществено негативно влияние върху икономическите нагласи и върху икономиката на еврозоната", пояснява управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи до 6,0 пункта от 11,0 пункта през месец май. През април той достигна дъно от 3,8 пункта (най-ниско ниво от февруари 2015-а година насам).

Индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши през юни още по-рязко до -12,3 пункта от -0,3 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-ниско ниво от февруари насам, когато тази компонента на Sentix индекса се понижи до -17,3 пункта.

В Германия ситуацията изглежда още по-зле, след като общият Sentix индекс се понижи рязко от 7,9 пункта през май до -0,7 пункта през юни, оказвайки се на негативна територия за пръв път от март 2010-а година. Според Sentix това прави доста вероятна опасността от рецесия във водещата европейска икономика.

Индексът, измерващ бъдещите нагласи в Германия, се влоши за пръв път от пет месеца насам от -2,0 пункта през май до -14,0 пункта през юни (най-ниско ниво от февруари насам), докато индексът на текущото икономическо представяне се понижи до 13,5 пункта от 18,3 пункта.

Негативно влияние върху германската експортно-ориентиран икономика оказват както търговските спорове в световен план, така и засилващият се разговор в страната за необходимостта от повече политики в посока на опазване на климата.

„Ключовата индустрия на страната - автомобилната индустрия, все още е в своя собствена производствена криза. В тази среда неспособността на управляваща коалиция да действа не допринася за стабилизация на автомобилния сектор", казва управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

Подновената ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин доведе до силен спад и на общият Sentix индекс на САЩ от 17,7 пункта през май до 6,5 пункта през юни (най-ниско ниво от февруари 2016-а година), като индексът, измерващ бъдещите нагласи, се понижи от -5,3 до -16,0 пункта (най-ниско ниво от февруари 2019-а), а индексът на текущото икономическо представяне се срина от 43,3 до 31,8 пункта (дъно от октомври 2016-а година).

Влошаване на инвеститорските нагласи се отчита и при страните от Източна Европа, където общият Sentix индекс се понижи през юни до -0,9 от 5,6 пункта през май, като индексът на текущата икономическа ситуация спадна до 5,8 от 9,0 пункта, докато индексът на бъдещите нагласи се срина през юни до -7,3 от 2,3 пункта месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
+1 от мен ин кашон веритас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Ааа, много молив, нема'а се обиждаме на печатарство! Ако ти се отвори възможност да инвестираш в печатница - за кинти, за акции, за билетчета, за салфетки, за кашони - не пропускай! Печатницата винаги си прибира кинтите за извършената услуга, после кво става с отпечатаното, не ти е грижа. Личен опит... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Читавите инвеститори отдавна са снели доверието . Ако инвестициите от печатарство се броят за такива , можем доста да се посмеем . Всички палци сочат надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още