IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

United Technologies и Raytheon се сливат в мегасделка

Трансакцията ще бъде в размер на 121 млрд. долара – най-голямото сливане в сектора

16:22 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският индустриален концерн United Technologies възнамерява да слее аерокосмическия си бизнес с този на отбранителната компания Raytheon в мегасделка на стойност 121 млрд. долара. Създаването на новата компания представлява най-голямото сливане в сектора, предава Bloomberg. Двете американски компании ще разработват съвременни технологии във въздушно-космическата и отбранителна промишленост.

Сделката ще преструктурира конкурентния сектор чрез формирането на конгломерат, който ще обслужва комерсиалната авиация, но също така и правителствени поръчки в отбранителния сектор. United Technologies предоставя на производителите на пътнически самолети електроника, комуникационно оборудване и друга техника, докато Raytheon доставя на американското правителство основно военни самолети и ракетна техника.

Въпреки че двете компании имат някои общи клиенти, бизнесите им като цяло не се припокриват. Това е и най-силният им аргумент пред антитръстовите регулатори в САЩ, които ще разглеждат сливането. Двата големи производителя на търговски самолети – Boeing и Аirbus, наред с Пентагона, са известни с това, че използват значителната си покупателна способност, за да търсят отстъпки от своите доставчици. Поради този факт те може да не са доволни от потенциалното намаляване на конкуренцията при доставките.

Когато United Technologies отхвърли предложението за придобиване от Honeywell International през 2016 г., главният изпълнителен директор на компанията Грег Хейс оправда решението, като прогнозира, че Boeing и Airbus никога няма да приемат доставчик, който да "изгражда самолетите им от носа до опашката".

Компанията ще има комбиниран дълг от около 26 млрд. долара, като около 24 млрд. долара от тях се падат на United Technologies. Няма промяна във финансовите перспективи и за 2019 г. за двете компании.

Компаниите заявиха, че очакват да върнат на инвеститорите си между 18 млрд. до 20 млрд. долара през първите 36 месеца след сливането и ще генерират икономии за около 1 милиард долара годишно до четвъртата година.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още