IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалистична ли е цена от под 60 долара за барел петрол до края на годината?

Отслабване на търсенето понижи цените на петрола с над 1%, златото поскъпва с 0,57% до 1338,80 долара*

10:43 | 12.06.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с над 1% в сряда заради отслабената перспектива за търсенето на петрол и увеличаването на запасите от суров петрол в САЩ въпреки растящите очаквания за продължаване на ограниченията в производството от страна на ОПЕК, обобщава картината Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с 1,90% до 52,26 долара за барел за контракти с доставка през юли. Понижението при сорта Брент е с 1,73% до 61,21 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация в намали прогнозата си за ръста в търсенето на суров петрол в световен мащаб през 2019 г. със 160 хил. барела на ден до 1,22 млн. барела. Снижени са и очакванията за производството в САЩ до 12,32 млн. барела на ден, което е със 140 хил. под прогнозата от май.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 4,9 млн. барела до 482,8 млн. барела през седмицата, приключила на 7 юни по данни на Американския петролен институт. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за понижение с 481 хил. барела. Официалните данни от администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

Така наред с опасенията за нарастващо предлагане във фокуса на петролните пазари е и продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай – двамата най-големи потребители на петрол в света.

Таргет от под 60 долара за барел е реалистичен за цената на петрола до края на 2019 г. При сегашната ситуация нещата трудно биха се обърнали толкова бързо, че да се получи дефицит на петрола и запасите, който да доведе до повишение на цените. Това каза Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Пазарът в момента е насочил внимание и към следващата среща на Организацията на страните производителки, очаквана в края на юни, за да проследи дали основните световни производители на петрол ще удължат ограниченията в доставките.

ОПЕК+ ограничи добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден от началото на годината, за да подкрепи цените. Има сигнали, че членовете на ОПЕК са близо до постигане на споразумение за удължаване на ограниченията.
Срещата на ОПЕК се очаква да се проведе на 25-26 юни, но по информация на Ройтерс Русия е поискала промяна за 3-4 юли.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,57% до 1338,80 долара, след като достигна едноседмично дъно в предишната сесия. Среброто и платината повишават цената си съответно с 0,47% и 0,42%. Медта поевтинява с 0,64%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари, се понижи с 0,04% до 96,65 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,16 до 108,35 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,16% спрямо американския до 0,6951 долара.

Още по темата гледайте във видеото:

*Информацията е актуална към 9:43 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Масква е довиждане под 5-10 $.Но по-скоро Нефтохим Бургас тогава е Bye-bye.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
ivailojelyazkov
преди 4 години
и 30 $ е реалистична! дано даже под 25$ да стане. масква е довиждане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още