IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС отвръща на ГЕРБ с предложение за нула лева партийна субсидия

Според Делян Пеевски един лев на глас означава фалит за партиите

10:33 | 12.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Депутатъ от ДПС Делян Пеевски в парламента. Снимка: БТА</em></p>

Депутатъ от ДПС Делян Пеевски в парламента. Снимка: БТА

Движението за права и свободи (ДПС) отговори на управляващите от ГЕРБ, които предложиха намаляване на партийните субсидии до един лев, със свое контрапредложение за финансиране от нула лв. на глас и смяна на цялостния модел за набиране на средства. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски.

На въпрос дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ субсидията за партиите да бъде намалена на един лев, Пеевски бе категоричен, че това би означавало фалит на партиите. 

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим партийната субсидия да е нула лева", заяви Пеевски, цитиран от БТА. Той определи предложението на управляващите като „див популизъм“ и настоя, че трябва да се изясни, какво правят партиите след това. 

„За нас това значи фалит на партиите при един лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране - американски тип", поясни народният представител.

Според Пеевски, ако не се смени моделът на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. „Изборът е на партиите", каза още той.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС върху храните, книгите, лекарствата, заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев поясни, че в сряда са първите консултации на групата с браншовите организации. Той допълни, че групата няма да направи предложение, ако няма гаранция от браншовите организации, че ще паднат цените за потребителите. 

Делян Пеевски коментира също въпроса с предложението им за по-ниски ставки на ДДС с думите: „Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини това ще се случи, искаме безплатни детски градини. Чуха ни за ДДС върху книгите. Оттам нататък продължаваме консултациите, ако ще има резултат за гражданите".

В сряда се очаква парламентът да обсъди на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев от 1 юли. Това е трета точка в седмичната програма на Народното събрание, която беше приета в началото на днешното заседание, посочва БТА.

В началото на днешното заседание депутатите ще обсъдят докладите на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за извършената дейност през последните две години, както и годишните доклади за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2017 г. и 2018 г. 

В програмата е и ратификация на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие, подписано на 8 април 2019 г. Предвижда се депутатите да обсъдят и процедурни правила за предлагане на кандидати и за избор на член на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Предложението е във връзка с изтичащия мандат на Иво Атанасов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Не че сега си нямат, ама техните са по-хрисими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Което води до по-добър бизнес модел - финансиране срещу лобизъм. Тъй всяка партия ще си има свой Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Време е да направя своето предложение, партиите да заплащат 11 лева на хазната за всеки спечелен от тях глас на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още