IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Ще подкрепя Меркел, ако реши да се кандидатира за председател на ЕК

Според сегашния ръководител на изпълнителния орган на ЕС Жан-Клод Юнкер германският канцлер няма да промени решението си

12:26 | 12.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) и президентът на Франция Еманюел Макрон (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) и президентът на Франция Еманюел Макрон (вляво). Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че би подкрепил германския канцлер Ангела Меркел, ако тя реши да се включи в надпреварата за председателския пост в Европейската комисия (ЕК), който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер, съобщава Euractiv. 

Меркел сподели, че възнамерява да се оттегли от политиката, когато приключи нейният четвърти мандат като канцлер през 2021 г. Но някои представители на Европейския съюз (ЕС) вярват, че тя ще размисли, имайки се предвид нейния богат опит в управленските процеси на блока.

Според Макрон Меркел не е говорила по тази тема, но ако тя реши да се кандидатира за поста, френският държавен глава ще я подкрепи.

„Разбира се, че бих го направил, защото смятам, че се нуждаем от някой силен. Европа има нужда от нови лица и силни такива, така че са ни необходими личности, които въплъщават тези качества“.

Макрон и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са сред онези европейски представители, които настояват жените да участват по-активно в управлението на ЕС и конкретно за ръководните постове на основните институции на блока – ЕК, Европейския съвет, Европейската централна банка и Европейският парламент и върховен представител.

„Нуждаем се от паритет“, добави още френският президент.

Във вторник в Брюксел настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който се оттегля от поста на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел може да промени решението си и да застане начело на изпълнителния орган на блока. Той отговори лаконично с: „Не мисля“!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
До IQ96! Поздравления за коментара. Много е уместен. Точно такива са, доказано. На тази тяхна зависимост разчитат и по-високо стоящи от тях хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Проблемът е , че "приятелите" на Меркел зад океана и от другата страна на Ламанша ще активизират веднага своите почитатели в Европарламента и съвместно с тях вероятно няма да допуснат това да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Никой не очаква друго Стрина ШМеркел обяви на "бежанците": "Елате ВСИЧКИ. Ще се справим." и започна след това да разпределя "бежанците" по държавите. Който не приема НЕЙНАТА заповед, не е демократичен. За МикронЧО нямам коментар. Случихе се на мястото на събитието при избора му и видях с каква клизма беше избран (и кроасани за гласувалите (за него). Нашата ОПГ ГЕР(БКП) раздаваше козинак на последните избори. ДвамЦата, които всячески правят усилия да разрушат ЕС, се подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Един загубеняк да подкрепя друг загубеняк за висок пост в ЕК.И някои още се чуди защо ЕС загива и отива към разпад.Лузъри дето трябва да се оттеглят срамувайки се от всичко, което са причинили на народите си и на ЕС се канят да да заемат други високи постове. Защо? Те загубиха доверието на хората, да се махат и да си отиват в частния бизнес. Какво право имат още за каквито и да било управленски позиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Най ме кефи текста под фотото: от дясно е фрау Меркел, отляво- мосю Макрон. Да не вземе някой да се обърка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още