IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

За да се превърнат в глобална заплаха, китайските компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия

15:54 | 15.06.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Широко разпространено вярване е, че САЩ и Китай навлизат в „технологична студена война” – противоборство между суперсили за овладяване на бъдещите технологии, а с тях и на глобалната икономика. Политиката на щатската администрация към Китай уверено води към такава война, като бяха предприети стъпки за недопускане на американско ноу-хау в китайски ръце. В крайна сметка обаче тази война може да не включва много големи битки.

Господстващото мнение е базирано на съмнителното допускане, че Китай неизбежно ще се превърне в иновативна сила, като неговите водещи корпорации ще отправят предизвикателство към американските Intel, Apple и Google за върха в технологичния свят. За да прерасне Китай в такава заплаха обаче, неговите компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия, пише Майкъл Шуман за Bloomberg.

Има си причина защо в света има толкова малко компании като Qualcomms и Microsofts – това, което те правят е изключително трудно. Много малко компании, особено от развиващите се икономики, се оказаха способни да влязат във висшата лига на глобалните технологии. Вземете за пример дългото и болезнено изкачване на южнокорейската Samsung Electronics по иновационната стълба.

Опасенията във Вашингтон са, че Китай накланя везните в своя полза чрез масирано субсидиране на своите технологични индустрии - от електромобилите до полупроводниците. Тази политика на Пекин обаче може да подкопае технологичните амбиции на страната.

Съвременната икономическа история сочи, че наливането на пари в приоритетни сектори често не успява да създаде иновативни компании. Шансовете на Китай са още по-малки, след като голяма част от субсидиите отиват към пословично бюрократичните и раздути държавни предприятия.

Държавната щедрост води до излишен производствен капацитет, който може да задуши по-конкурентните компании. Опитът на Китай до момента е в най-добрия случай спорен. Правителството, например, наля субсидии за десетки милиарди в сектора на електромобилите, само за да получи множество неопитни стартъпи, превозни средства с качество под средното и разочаровани шофьори.

Сценарият за „технологична война” също така предполага, че американските технологични фирми ще стоят безделно и ще чакат китайците да ги прегазят. Докато Китай се опитва да наваксва, другите утвърдени играчи в бранша ще продължат да се движат.

Въпреки че SMIC бе основана преди близо две десетилетия, китайската леярна за чипове все още е 5-6 години зад конкурентите си, смята Линли Гуенап, президент на Linley Group, изследователско звено в областта на чиповете. Той изтъква, че докато SMIC се опитва да съкрати дистанцията, тя ще открие, че конкуренцията отново е дръпнала напред.

Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
а да видиме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Да гадаем кой ще загуби технологичната война между Китай и САЩ е малко като хвърляне на боб. Последните години пообиколих света, вкл. Австралия и Нова Зеландия, а и Югоизточна Азия. Китайската експанзия там има невероятни размери. Плашещи. Така че, не познавам Китай и китайската психология, а и те не разкриват много за себе си.Затова мога само да твърдя, че за сега единствения губещ, или направо напуснал, е Европа. За да не ме обвините, че съм проруски или антируски настроен само ще отбележа, че до сега не съм забелязал участие на Русия с технологични сблъсъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Преди 4 години, правих разширено патентно проучване за свой продукт. В света, открихме 11 в сферата, от рях, един немски, два американски...и осем китайски. Едва ли във всички сфери е точно така но, патентите са 1. С териториално действие,2. Источник на пеиходи от продажба на лицензи,3. Формулират ясно.признаци, работейки по които, следващите, може да развият схпдни продукти с по-добри показатели.Йитайците много мощно догонват и, поради много по-високия сичовешки ресурс, битката може и да изгубят но, войната - едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 4
Lucifer
преди 4 години
Тези почти мигновени реакций на пазара са само първичен инстинкт! Когато при новите "условия" пазара се нагоди на опция "всеки със сопата си" става "кой ми *** в гащите"????....никой няма да търпи безкраен рекет...Това вече не е свободен пазар и неминуемо води до война, студена, топла....каквато изисква ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 13
data
преди 4 години
Възхода на Китай е функция на пазара в САЩ и ЕС - има пазар-има възход , няма пазар има яко спек . Та за справка - от как Перчема прибра моркова и извади сопата икономиката на САЩ е в растеж , а Китайската на обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
redcretin
преди 4 години
Още по-прозаична - ноу-хау и патенти. Инак роби си трябват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 19
redcretin
преди 4 години
Какви щети бре хахаха, ето за пример Хуйразвей - за нула време останаха без пазари в цял свят и посна воят на умряло :) Ако това са щети да се окажеш изолиран от пазара - ми хайде хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 15
Имхотеп
преди 4 години
Обяснете моля,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 7
mick
преди 4 години
Даже и да не победи достатъчно ще е да нанесе значителни щети на САЩ. После няма да го закачат. Парен каша духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 12
Pyramid
преди 4 години
И твойта майка също, Невдигающий Самолетов. И твойта ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още