IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще се бори с Китай за влияние в Тихия океан

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната ще инвестира до 3 млрд. долара в икономическото развитие на обществата от региона

14:45 | 13.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австралийският премиер Скот Морисън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийският премиер Скот Морисън. Снимка: Ройтерс

Много скоро Австралия ще предложи милиони долари за финансиране на инфраструктурни проекти в Тихия океан, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, цитирани от Ройтерс.

Идеята на тези инвестиции са противодействие на разрастващото се китайско влияние.

Австралия отдавана се радва на почти непоклатима популярност в Тихия океан, но позицията на страната беше оспорена от Китай през последните години, тъй като Пекин увеличи мощта си в слабо населения район, където има богати залежи на редица важни ресурси. 

Китай отрича, че търси сфера на влияние в Тихия океан, настоявайки, че всъщност предоставя помощ за икономическото развитие на местните общества.

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви през 2018 г., че страната ще създаде фонд, който да предложи на страните от тихоокеанския регион до 3 млрд. долара евтини заеми и безвъзмездни помощи, за да затвърди своята позиция в региона.

Фондът трябва да започне да функционира до 31 юли, като Австралия планира бързо да одобри няколко проекта, за да демонстрира своя ангажимент, съобщават източниците.

„Все още не сме финализирали избора на проекти, които трябва да бъдат одобрени, но планът е да направим това бързо“, споделя един от въпросните източници.

Австралийските инвестиции ще бъдат насочени към телекомуникационни, енергийни, транспортни и водни проекти.

Ангажиментът за финансиране ще се появи непосредствено преди пътуването на Морисън до остров Тувалу за годишния форум на островите от Тихия океан през август.

Тувалу е един от шестте острова в региона, който признава Тайван, в който Пекин вижда китайска провинция.

През последните месеци Китай активизира лобирането относно тези страни с идеята да приемат политиката „Един Китай“ и да прехвърлят своята дипломация от Тайван към континенталната част на икономика Номер 1 в Азия.

В края на май Морисън се превърна в първия австралийски премиер, посетил Соломоновите острови, друга тихоокеанска страна, признаваща Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... Сериозно ше се противопоставят с 3 млрд. - напрао ше изметат китайците от региона... Освен ако не добавят и 3 млрд. тона *** и кенгурски фъ шкии - тогава чайниците сами ше си дигнат дърмите... от ужас... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още