IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горящите танкери в Оманския залив разгарят и напрежението между САЩ и Иран

Ислямският режим в Техеран се стреми да съперничи на Вашингтон по начин, определян от стратезите като "асиметричен"

10:28 | 14.06.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица регионални сили предупредиха за увеличаваща се военна заплаха в Залива след второто нападение срещу танкери за един месец при входа на Ормузкия проток, един от най-натоварените маршрути за корабоплаване в света, пише британският Times.

Никой не е поел отговорност, но САЩ обвиниха Иран. Предварителното разследване на сходните нападения срещу четири танкера на 12 май сочеше към "държавен субект", определен от саудитски и американски служители като Иран.

Експлозиите този път бяха по-мощни, а щетите - по-големи, отколкото тези преди месец, но посланието и средствата за неговото поднасяне имат определени сходства, посочва британският в. Guardian, цитиран от Bloomberg.

Вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив разтърсиха световните пазари и предизвикаха тревога в региона, който се готви за конфликт от известно време. Както при атаките през май, вестта за новите удари отново беше съобщена от медии, свързани с ливанската организация Хизбула и Иран, които излъчиха кадри от нападенията минути след тяхното извършване.

Дори намекът за създаване на пречки в Ормузкия проток е достатъчен, за да разтревожи пазарите. Честите и както изглежда, произволни нападения срещу танкери обаче засилват страховете за енергийната сигурност до ниво, невиждано от танкерните войни, следствие от войната между Иран и Ирак през 80-те години, при които бяха потопени или повредени 543 кораба във водите в района и които причиниха продължил три години хаос на енергийните пазари, изтъква изданието.

Конфронтацията между Иран и САЩ по начало се развива на сушата. Техеран затвърждава присъствието си в Ирак за сметка на Вашингтон, а в Ливан Иран почти доминира в политиката за сметка на Саудитска Арабия и САЩ. В моретата и океаните интересите на САЩ и на техните съюзници обаче са още по-уязвими, като се има предвид, че почти една трета от световния петрол и неговите вторични продукти се превозва с танкери, минаващи близо до бреговете на Иран, отбелязва Guardian.

Ормузкият проток е стратегически морски път, който може да вкара САЩ и Иран във война, пише британският в. Daily Telegraph.

В борбата, която води със САЩ от 40 години, Иран никога не е имал никакви илюзии за силата на своя враг. Знаейки, че няма нито военнната, нито финансовата мощ да неутрализира "Великия сатана", ислямският режим в Техеран вместо това се стреми да съперничи по начин, определян от стратезите като "асиметричен".

Тази стратегия включва въоръжаване на милиции, готови да водят партизански войни срещу американските съюзници, и разработване, отчасти тайно, на програма, която според Вашингтон е насочена към създаване на атомна бомба, отбелязва изданието.

Обвиненията, отправени от американския държавен секретар Майк Помпейо, че Иран стои зад вчерашното нападение срещу два танкера, принуждават президента Доналд Тръмп да се изправи пред избор, който досега той избягва: дали да изпълни заплахата си, че Иран ще "страда много", ако бъдат застрашени интересите на САЩ, пише американският New Yprk Times. 

Според германския Die Welt след новото нападение срещу танкери Европейският съюз би трябвало да сложи край на ядреното споразумение с Иран.

Германското правителство определи нападенията срещу танкери като "сериозна провокация", която може да доведе до военен конфликт в региона, посочва Bild.

Германското издание цитира правителствен доклад за ситуацията в Оманския залив, според който не е изключено зад атаките да стоят "разнородни сили в иранското правителство, които са заинтересовани от изостряне на напрежението". Германските власти смятат, че провокацията е "в състояние да предизвика военен конфликт, който не може да бъде в интерес на Иран", отбелязва вестникът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
камиларите са много малки да вършат такива работи аз бих заложил на евреите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Ето това е асимитричен коментар, като няма какво да кажеш, все пак нещо да се опиташ да кажеш! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ало, откачалките, вие сериозно ли мислите, че Иран нарочно ще тръгне да провокира САЩ, ЕС или Русия и да влиза във война с тях. И защо им е да го прави. Ама вие сериозно ли? Хайде да помислим малко, а...Първо няма никаква логика Иран да прави това и второ сте по т,ъпи отколкото изглежда, ако наистина го вярвате.Хайде някой да ми отговори защо ще го прави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
petyob
преди 4 години
Нека да помислим кой има полза от тези атаки, а не кой какво казва! Сещам се за тези, които искат да се повишава цената на петрола - например камиларите. Шистовите също имат интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
На янките не им стигат 1-2 паралелни войни. Трябва и още.Ама тииииииииииииииит дебббилите.Заглавийце на сайт:САЩ бият по своите: Смъртоносен приятелски огън се стовари не върху Талибаните, а по афганистанската армияЗа N-ти път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
крас
преди 4 години
В статията се говори за РЕГИОНАЛЕН военен конфликт, изключвайки възможността той да се превърне в СВЕТОВИН ЗАСЯГАЩ НЕ САМО ИРАН И ДЪРЖАВИТЕ ОКОЛО НЕГО , НО И САМИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ!!!НЕ СЛУЧАЙНО ОТ ВАШИНГТОН ДЪРЖАТ НА ТОВА ИРАН ДА НЕ ПРИТЕЖАВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!!! В статията се говори за ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА , но в САЩ са наясно за реално съществуващата опасност огромните американски мегаполиси да бъдат подложени на ЯДРЕНИ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ от страна на ИРАН. За подобни терористични атаки не са необходими нито ракети , нито пък други източници за предвижване до целите каквито са РАЗПОЛОЖЕНИТЕ ПО АДРИЕТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ АМЕРИКАНСКИ МЕГАПОЛИСИ. В САЩ са наясно какво означава за тях един ЯДРЕН ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ в Манхатън, на който те са безсилни да се пхротивопоставят.В САЩ са напълно наясно със съществуващата за тях опасност и затова няма да стигнат до крайности свързани с ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ПРОТИВ ИРАН. Колкото и да се иска това на евреите от ИЗРАЕЛ , някой вместо тях да свърши мръсната работа с Иран , това няма как да стане . ВСЕ ПАК В САЩ ИМА И РАЗУМНИ ХОРА, КОИТО НЯМА ДА ДОПУСНАТ ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА ИЗГОРИ, ЗАЩОТО ТАКА ИМ СЕ Е ИСКАЛО НА НЯКОИ ОТ ИЗРАЕЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Xомocoциализъм ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Ти сериозно ли мислиш, че комунистите от евро-хомосексуалната комисия могат да направят и изобщо смеят да направят нещо срещу САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 18
Sakamano
преди 4 години
Бих очаквал подобно нещо от Кадафи или Хюсеин, но иранците поне досега изглеждаха по-умни. Срещу САЩ няма да постигнат нищо, а само ще разгневят Европа и други държави, които досега бяха против американските санкции. Но след подобни действия, в крайна сметка всички ще се обърнат срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още