IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция прекратява временно износа на електроенергия към България до края на юни

Проблеми с турската електроенергийна система на оператора TEIAS възпрепятстват преноса на електричество към нашата страна за момента

14:54 | 17.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поради проблеми в турската електроенергийна система турският оператор TEIAS редуцира преносните способности в посока Турция към България до 0 MW за периода 17.06.2019 - 30.06.2019 г. и за този период няма да има внос на електроенергия от Турция към България, съобщават на своя сайт от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Преносните способности в посока България към Турция остават непроменени, пише още в съобщението.

Новината се появява на фона на продължаващите приготовления за стартиране на строителството на втората атомна електроцентрала в Турция – „Аккую“.

Символичното начало на изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше дадено на 3 април чрез видеоконферентна връзка от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Атомната електроцентрала ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания „Росатом“ и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.

Своята втора атомна електроцентрала Турция планира да изгради в град Синоп в северните части на страната по крайбрежието на Черно море. По данни на турския в. Sabah изграждането на обекта ще бъде поверено на френско-японски консорциум, а сумата за изпълнението му е между 22 и 25 млрд. долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 11
Sokratus
преди 4 години
Турция изнася ток за България, ние изнасяме за Македония, Гърция и Сърбия! Румъния също изнася!Наистина има нужда от АЕЦ Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 13
michaelis12
преди 4 години
еббаси майкката, а преди 89та беше обратното .... добре за ко тия ни дават енергия кат според наще тролеи ние неаме нужда от нея ?!? .... еееми затваряйте АЕЦа (руския, щот Сашевски немеме и нивга нема и имеме) poneve е "дебело" и давайте на слънчаци и духхалки на кредит ааа ако нещо не стане ей къде са комшиите те шш ни продадат от руския им АЕЦ нема страшно ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още