IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за валутните курсове изправи Тръмп и Драги лице в лице

Цената на еврото изправи в челен сблъсък американския президент и управителя на ЕЦБ

20:24 | 18.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Марио Драги, управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ), има да каже някои строги думи на американския президент Доналд Тръмп. Отговорът на централния банкер дойде, след като държавният глава го обвини в несправедливо коригиране на обменния курс на еврото.

„Имаме своята задача, имаме своя мандат“, заяви Драги пред журналисти в рамките на форум на ЕЦБ в Португалия, цитиран от CNBC. По думите му банката има своето разбиране за ценова стабилност, която е дефинирана като ниво на инфлацията близо до, но под 2% в средносрочен план.

Драги наблегна на това, че централната банка на еврозоната е „готова да използва всички необходими инструменти, за да изпълни този мандат“. Посрещнати с аплодисменти бяха и думите му, че банката не е фокусирана върху обменния курс на единната валута.

Американският президент атакува директно Драги по-рано днес, след като управителят намекна, че вратата е отворена за още парични стимули в Европа, което ще се отрази върху цената на еврото спрямо долара.

„Марио Драги току-що обяви, че може да бъдат въведени още стимули, което незабавно понижи (цената на – бел. ред.) еврото спрямо долара, правейки несправедливо лесно за тях да се конкурират срещу САЩ“, написа в туит президентът. „На тях това им се разминава от години, както и на Китай и на други“, допълни още той.

По-късно Тръмп коментира и ръстовете на германския борсов индекс DAX вследствие на коментарите на Драги, наричайки случващото се „много несправедливо за САЩ“.

В изказване от вторник управителят на ЕЦБ изпрати сигнал за възможни нови икономически стимули, като по думите му банката може да свие още лихвите или да осигури допълнителни покупки на активи, ако инфлацията не достигне желаните стойности.

Само в рамките на няколко минути след изказването еврото поевтиня с близо 0,2% спрямо долара. В същото време доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа достигна ниво от -0,30% за първи път, а доходността по 10-годишните американски облигации се понижи до най-ниското си ниво от септември 2017 г. насам (2,0475%).

Изказването на американския президент идва в навечерието на поредната среща на ръководството на Федералния резерв, която ще завърши в сряда. И макар да не се очаква на нея да бъде взето решение за понижаване на лихвите, то икономисти и инвеститори са съгласни с мнението, че това все пак ще стане по някое време тази година, припомня Bloomberg.

Обвиненията на Тръмп отварят и нова тема за спорове по време на предстоящата среща на Г-20 в Япония следващата седмица. твърденията му, че Китай и еврозоната умишлено отслабват валутните курсове на своите валути спрямо долара, подчертават схващането му, че големите търговски партньори на САЩ упражняват несправедлива конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Напълно си прав. Всеки купува и държи долари като по този начин прецаква икономически САЩ ! Стоките им не вървят и те са принудени всяка година да теглят заем от ФЕД която да напечата нови долари. Ако Китай и останалия свят над 65% спре да търгува с долари и да ги държи стоките на САЩ веднага ще станат конкурентни, долара ще стане 3 долара за евро например. Няма да има нужда от фабрики в Китай изобщо и дълга на САЩ ще бъде стопен за 10 години :)Проста математика. И САЩ са с вързани ръце защото доларите ги печата частна организация която ги печата ако някой тегли дълг само. Така потъва бавно САЩ и ние в домовете си виждаме само Made in China.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
karadjata
преди 4 години
Целта на Драги и компанията бангстери е девалвирането на еврото с цел конкурентно предимство на международните пазари и ограбването на всички онези които спестяват пари за черни дни. И в случая Тръмп е прав да негодува срещу това. Затова няма да е изненада ако САЩ започнат търговска война с ЕС в скоро време. И като за начало ще започне с мита върху автомобилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Ама ти си същия, само че с обратен знак! Само че той не е ***.ашки злобеен, за разлика от теб. Което се вижда още от аватара ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
ivailojelyazkov
преди 4 години
тоя сее само опорки. типичен петоколонник . *** си авва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Много неща те лъжат и най-вече бръмбарите в главата ти!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Ако не ме лъже паметта, ЕЦБ е на каишка у хората на Голдман Сакс....Буря в чаша вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още