IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как големите градове в Европа се борят с ръста на наемите на жилища?

Тавани на наемите, ограничаване на краткосрочните наеми на туристи, въвеждане на строги регулации, лотарии и други мерки се прилагат от местните власти

11:09 | 19.06.19 г. 11
<p>
	Виена си спечели прозвището &quot;столица на достъпните жилища&quot; благодарение на действащите силни регулации.&nbsp;<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Виена си спечели прозвището "столица на достъпните жилища" благодарение на действащите силни регулации. Снимка: Pixabay.com

Подобно на Берлин, който обяви вчера мерки за замразяване на наемите за пет години, други големи градове в Европа полагат усилия да сдържат резкия скок на наемите, който е общо явление в градските центрове. Франс прес и френският вестник La Tribune публикуват няколко примера.

Берлин

Властите в Берлин представиха във вторник проект за поставяне на таван и замразяване на наемите за пет години, което се случва за първи път в Германия на фона на резкия ръст на цените и имотните спекулации, разпространени в цялата страна.

Прозвището „беден, но секси град“, който дълго време прилягаше точно на германската столица, сега изглежда все по-малко оправдано, въпреки че цените остават доста по-ниски в сравнение с Париж или Лондон.

За 10 години наемите в града с четири милиона души население се удвоиха и недостигът на жилища се усеща все повече.

Париж

Властите в Париж се готвят отново да поставят таван на наемите от 1 юли. Мярката вече беше в сила между 2015 и 2017 г., но беше отменена от съда. Тя цели да отговори на резкия ръст на цените на имотите във френската столица през последните десет години. Продажната цена на квадратен метър в града е скочила с 50%, като повишението е значително по-голямо в сравнение със средното равнище в страната.

Таванът, който трябва да важи и за Лил, е различен от съществуващата рамка от няколко години в големи френски градове, ограничаваща възможностите за повишаване на наемите между напускането на стария и нанасянето на нов наемател.

Паралелно с това властите в Париж се противопоставят и на Airbnb, като възнамеряват да въведат забрана за краткосрочното отдаване на жилища под наем в центъра на града.

Ню Йорк

Миналия петък щатът Ню Йорк прие закон, който цели да предотврати изчезването на жилищата на достъпни цени и нарастването на пропастта между различните слоеве на обществото. Текстът отменя серия от разпоредби, които позволяваха на собствениците да заобикалят рамката за стотици хиляди жилища под наем при промяна на наемателя или ремонтни работи.

От 1994 г. насам тези разпоредби доведоха до изчезването на около 300 хил. апартамента от пакета с жилища с регулирани наеми само в град Ню Йорк. Текстът трябва да засегне пряко около 2,4 млн. жители на града при общо население от около 8,5 млн. жители, които обитават близо един милион апартамента с все още регулирани наеми. Той също така открива възможността за установяване на система от регулирани наеми във всички градове в щата Ню Йорк.

Виена

Австрийската столица е носител на титлата „столица на достъпните жилища“ благодарение на силните регулации. Около 60% от 1,9-те млн. виенчани обитават апартаменти с таван на наема, които са собственост на града или на организации с идеална цел. Изобилието от субсидирани жилища допринася за спиране на повишаването на цените на частния пазар.

Таванът на доходите за кандидатстване за общинско жилище е 46 400 евро на година за един човек и 87 430 евро на година за четиричленно семейство. Жилищата могат да бъдат наследявани от близките.

Барселона

Наемите в града са нараснали с 35% от 2010 г. насам, отчасти под влиянието на многобройните жилища за краткосрочен наем, предлагани на платформи като Airbnb. Местните власти взеха драстични мерки срещу сезонните наеми, като наредиха свалянето на обявите за хиляди жилища за краткосрочен наем, чиито собственици не разполагат с туристически лиценз. Те също така замразиха предоставянето на нови лицензи.

Общинските наблюдатели преглеждат внимателно обявите в платформи за отдаване на жилища под наем, за да открият незаконно отдавани жилища. Скоро може да бъдат задействани и мерки за рамкиране на наемите.

Стокхолм

Около 44% от жилищата в града се отдават под наем от институции или частни собственици, притежаващи няколко апартамента. За да се гарантира справедливата им цена, рамкираните наеми се договарят всяка година между представители на собствениците и наемателите. За да получат достъп до тях, местните жители трябва или да се запишат в списък, при което може да им се наложи да чакат 20 години, или да участват в лотария.

След като се добере до подобно жилище, наемателят може да живее в него неограничено или да го замени с друго.
Според доклад от 2017 г. обаче 25% от наемите се осъществяват по незаконен начин чрез преотдаване на жилището под наем без предварително разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Защо да е абсурд? Така преди 300+ години забраниха търговията с роби, а преди около 100тина търговията с наркотици... така пак спряха печалбата на някои хора, защото не е социално отговорно.---------И днес 2019 търговията с наркотици процъфтява до такава степен, че половината бял свят реши да легализира отново леките наркотици просто защото е по социално отговорно да може да вземе някой долар от данъци и акцизи. А робите просто вече ги наричаме емигранти. А да не говорим за търговията с хора също доста печеливш бизнес. Колкото до забраната на юридически лица да притежават жилища ще ти обясня защо е абсурдно. Когато една фирма построи една жилищна сграда тя е найна собственост и тук вече искането ти издиша. Освен това на запад не се строи като тук за да се продава, а за да се отдава под наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Това което предлагаш е пълен абсурд. Не можеш да кажеш на някого от днес ще спреш да печелиш само защото не е социално отговорно. Ми дай да си национализираме всички предприятия и да си върнем комунизма. Хората следват линията на най - малкото съпротивление. Винаги ще ходят там кадето е най - лесно да си намерят работа. Следователно ако стимулираш фирмите да отварят работни места не в големите градове а в малките населени места просто няма да се стига до тази бетонна джунгла. Със стимули става не с рестрикции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
И какво решение предлагат "умните"?Регулации, и пак регулации и резултата е: Стокхолм: За да получат достъп до жилище, местните жители трябва или да се запишат в списък, при което може да им се наложи да чакат 20 години.....Берлин: За 10 години наемите в града с четири милиона души население се удвоиха и недостигът на жилища се усеща все повече. (защо има недостиг въпреки ръста на наемите? къде е пазара в този случай?)Ню Йорк: От 1994 г. насам тези разпоредби доведоха до изчезването на около 300 хил. апартамента от пакета с жилища с регулирани наеми само в град Ню Йорк. И на този фон, "умните" ще създадат още по рестриктивни регулации и след 20-30 години резултата ще е още по-плачевен. Държавите и общините трябва да влязат в ролята на инвеститори и да изградят евтини жилища с цел наемите да бъдат ниски (колко ниско е ниско обаче?). Или да предоставят безвъзмездно земя за строителство на жилищни сгради, да намалят всички административни разходи по процеса на изграждане и тогава да изискват ниски наеми за конкретните обекти.Пита се обаче, кога ще се случи това? Кога един Берлин ще може да изгради 300К-400К евтини жилища при положение, че града е силно задлъжнял?За съжаление, единственият начин да се реши въпроса е чрез цената на наемите, която регулира търсенето и предлагането. ИМХО Или някаква форма на публично частни партньорства. Даже самите общини в Германия надуха наемите на общинските жилища с 20% (двадесет) преди 2 години с претекс, че общото ниво на наемите се било вдигнало. И сега наемателите на тези общински жилища обвиняват частните собственици за ръста на наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
pioner
преди 4 години
И как търсят решения, с тоталитарни комунистически методи. Супер отървахме се от СССР за да научим ЕС на същиите номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още