IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% между 2010 и 2018 г.

Собствениците на жилища у нас са намалели с 4% между 2010 и 2017 г., сочат данни на Евростат

15:27 | 19.06.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% през периода между 2010 и 2018 г., което е малко над средното равнище в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цените на съществуващите жилища са нараствали по-бързо в периода между 2014 и 2018 г. спрямо цените на новите жилища, показват данните на европейската статистика.

За периода цените на съществуващите жилища у нас са отбелязали средно годишно увеличение от 5,4%, докато тези на новите жилища са постигнали среден годишен ръст от 5%, показват данните на европейската статистическа служба. Цени Цени

След срива заради световната финансова криза и спукването на балона на жилищния пазар в България цените са се върнали към минимален растеж през 2014 г. от 1,4% и 2,8% през 2015 г., а през следващите две години ръстът се е ускорил до съответно 7% и 8,7%. Миналата година цените на жилищата у нас са нараснали с 6,6%.

Между 2010 и 2018 г. цените на жилищата са нараснали общо с 15% в ЕС и с 11% в еврозоната. Най-голямо повишение сред страните членки през този период е отчетено в Естония с 83%, следвана от Латвия с 61%, Австрия с 56%, Швеция с 55% и Люксембург с 50%, а най-голям спад е регистриран в Италия със 17%, Испания с 12% и Кипър с 8%.

Жилищната собственост в България намалява

Между 2010 и 2017 г. (последната, за която са налични данни) делът на собствениците на жилища у нас е намалял с 4% - от 86,9% на 82,9%, показват данните на Евростат. Това поставя страната ни на седмо място в ЕС по най-висок дял на жилищна собственост.

Делът на населението, което притежава жилището си в ЕС, е останал непроменен на около 70% между 2010 и 2017 г., докато делът на наемателите е около 30%. В еврозоната около две трети от населението притежава жилището си, а около една трета живее под наем.

През 2017 г. най-висок е бил делът на собствениците на жилища в Румъния с 97%, следвана от Хърватия с 91% и Литва с 90%. Най-малък е процентът на собствениците на жилища в Германия с 51%, следвана от Австрия с 55%, Дания с 62% и Франция с 64%.

Жилищните разходи – свръхбреме за близо една пета от българите

През 2017 г. 19% от българите са заявили, че разходите за жилището им представляват свърхбреме, т.е. домът им поглъща 40% или повече от разполагаемите им доходи. По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Гърция с 40% и преди Дания и Германия, съответно с 16% и 15%. На другия полюс е Малта, където само 1% от жителите смятат, че разходите им за жилище са свръхбреме, следвана от Кипър с 3% и Финландия с 4%.

Делът на българите, които определят разходите си за жилище като свръхбреме, е нараснал над три пъти спрямо 2010 г., когато е бил само 5,9%. През 2017 г.10% от населението на ЕС като цяло се е задъхвало от разходите за дома си, сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 5 rate down comment 8
marto1992
преди 4 години
За жалост социализма е изкривил разбиранията на хората за много неща и жилищата не са изключение. Първо - жилището не е само подслон!!!!!! То трябва да носи и комфорт, удобство, да показва социален статус. Второ - строителните фирми не работят, за да подсигурят жилище за всеки! Тяхната цел е да изкарват пари.Трето - жилищата не са вечни и хората не живеят вечно на едно място!Какво означава това:Прърво - цените се движат преди всчико от благосъстоянието на хората, а не от техния брой.Второ - ако ти се струва скъпо - стани строителна фирма.Трето - дори и да няма демографски ръст ще има нужда от нови жилища. Не само за замяна на амортизираните, но и за нуждите на хората, които си повишават статута. Как е по света? Защо в една малка двеста хилядна Исландия жилищата са в пъти по-скъпи от в София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 5
marto1992
преди 4 години
Fibank - имам преференциални условия - какот всеки човек от фирмата, в която работя. Няма значение колко точно струва и колко точно взимам - но да заплатата ми е добра и апартаментчето е малко... Сега ипотечните кредити са за по 3%, а приятели и познати масово плащат по 600-800лв за наем... Всеки си решава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Wbgenetic
преди 4 години
И на мен мнението на marto1992 като цяло мине като на човек с бая заплата/малък заем, но наскоро една колежка взе потребителски кредит (с приятеля си) и беше с ГПР 4.2% (40К тотал)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Не си го представям изобщо. София е еднакво засегната като другите градове от гл.т. на раждания. Даже повече, защото за едно младо семейство с нужда от дом, децата стават химера при тези цени. Това и пиша по-долу - дори средното от 2500 на година вече не е налице, ако гледаме последните 1 1/2 години - за 18 месеца има 1739 нови регистрации по настоящ адрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
За 2018г новородените в София са 13112,а умрелите 15532. 2420 човека повече са умрели,отколкото са се родили.А заради застаряването на населението тази разлика ще се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
И как точно си го представяш прираста на населението в София?Няколко години подред смъртността е по-висока от раждаемостта в София.Няма никаква тенденция това да се промени.Младите хора в провинцията стават все по-малко,част от тях емигрират,а други остават по родните си места.Все по-голям става процентът на *** сред младежите,а *** жилища не купуват ,освен в *** махали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Защо след години? Нима едно дори леко увеличение на прираста в София няма да изстреля цените нагоре? Работи в двете посоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 11
albobo76
преди 4 години
Демографията е важна, но ефектът й се вижда след много години. В кратко и средно-срочен план - лихвите са ниски и повишение не се очаква. Така че спад в цените на имотите, може, но за кратко и с малко. Друг е въпросът, че когато говорим за цени трябва да отчитаме и обезценката на парите - около 10% на година (реално). Та ако имотът ти е поскъпнал с 8% за година, спечелил ли си или загубил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
За последната година и половина София се увеличава с 1739 по настоящ адрес. За последните шест месеца регистрациите намаляват с 2804. С колко трябва да навакса населението до края на годината, за да се запази средното 2500? Изглежда, че за пръв път населението намалява дори в столицата. Някои ще го определят като символично, но има значение, защото няма значителен прираст. 1739 за 1 1/2 година е нелепо на фона на броя жилища построени и планирани за същия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Забравяш най-важният фактор-демографският.Да вземем градът с най-добри демографски показатели-София.Населението е нараснало с 80 хиляди души за 10 години,а броят жилища също с толкова.Ама в жилище не живее средно по един човек,а по трима,така че има три пъти повече новопостроени жилища от потенциални техни обитатели.Освен това за последните две година нарастването на населението е с по 2500 човека,което показва,че оттук нататък няма да има нарастване на населението или ще е минимално.Но пък през последните две години са издадени разрешителни за строеж на нови над 20 хиляди жилища в София.Кой ще живее в тях не е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още