IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснението пречи на новите идеи

По принцип е много трудно да накараш един човек да дава идеи, смята изпълнителният директор на Management Financial Group (MFG) Антония Събева

09:10 | 20.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Основателите на MFG* са предприемачи по дух. Този дух те са предали на организацията". Това каза изпълнителният директор на Management Financial Group (MFG) Антония Събева в епизод от поредицата "Работодатели в действие**". 

"По принцип е много трудно да накараш един човек да дава идеи. Обикновено всички са много срамежливи. И колкото и гениална и страхотна идея да имат, те се притесняват да я споделят. Опитваме се по различни канали да поощряваме това, правим нещо тип състезание - „дайте най-добрата идея“. Трите най-добри идеи са наградени. Съответно техните автори участват в по-задълбоченото проучване на тези три идеи, и ако решим да минем на етап разработване, ги разработваме. И една немалка част от компаниите в нашата група са създадени именно така – от някаква идея, от един проект и впоследствие се изнасят в самостоятелна компания", посочи Събева.

Един такъв проект е добре познатата „Бяла карта". 

Събева посочи, че възможностите за кариерно развитие в групата са големи. Тя обясни, че хората могат да се развиват и експертно, и да преминават от една компания в друга, ако това им е по-интересно. Така те могат да отидат в друга държава и да работят там известно време.

„Когато идентифицираме при нас хора с възможности и желание за развитие, се опитваме категорично да участваме в развитие им с програма за таланти. Един вид да имаме една банка с хора, готови във всеки един момент да заемат различна, ако те желаят, позиция". 

Самата Антония Събева се присъединява към MFG, като става част от екипа на първата компания на финансовата група – Easy Credit.  

„Аз бих казала, че съм щастливка, защото имах невероятния шанс да видя как Easy Credit се създава от една идея, от няколко драфта на Excel. На практика аз се присъединих към екипа едва преди 8 години, а историята е 14-годишна. Стартирах като вътрешен одитор и изпълнявах различни роли. Една от най-ценните за мен личностно роли беше ръководенето на технологичната компания в групата – Smart It. Те имат действително един по-различен и прекрасен страничен поглед над нещата. Това абсолютно ме обогати чисто професионално и честно казано и личностно".

*MFG включва 13 успешни дружества в България и Източна Европа. Най-познати за потребителя в България са Еasy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade, Prospect Capital, Агенцията за контрол на просрочени задължения, както и платформата за peer-to-peer финансиране IUVO. Всички технологични решения в групата се предоставят от Smart IT, също част от MFG. 

**В поредицата „Работодатели в действие“ ви показваме компании, които са активни в посока управление на човешкия капитал. Те разказват как изграждат благоприятна среда и сплотен екип. И как в условия на недостиг на таланти те задържат и мотивират своите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още