IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на ООН твърди, че саудитският принц е замесен в убийството на Джамал Кашоги

Документът, основан на шестмесечно разследване, подканва САЩ да започнат разследване чрез ФБР и да предприемат наказателни мерки при необходимост

23:00 | 19.06.19 г. 3
<p>
	Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и други висши държавни служители на Кралството трябва да бъдат разследвани относно убийството на журналиста Джамал Кашоги, тъй като съществуват доказателства, които показват, че те са отговорни за неговата смърт, съобщава Ройтерс, позовавайки се на разследване на ООН.

Саудитският министър на външните работи Адел ал-Джубейр отхвърли твърдението на разследващите.

Той добави в съобщение в Twitter, че въпросните доклад съдържа явни противоречия и необосновани твърдения, които поставят под съмнение неговата надеждност. 

Смъртта на Кашоги предизвика огромно сътресение в международното пространство и очерни образа на принц Салман, към който преди това Западът изпитваше възхищение.

След убийството на журналиста някои западни ръководители се оттеглиха от големия инвестиционен форум в Рияд.

Анес Каламар, специален докладчик към ООН, призова страните да се позоват на универсалната юрисдикция за това, което тя нарича международно престъпление, и да арестуват, ако бъде доказана вината на въпросните лица.

Докладът, основан на шестмесечно разследване, подканва САЩ да започнат разследване чрез ФБР и да предприемат наказателни мерки при необходимост.

Каламар призова също държавите да разширят санкциите, за да включат и принц Салман към тях, както и неговите извънгранични активи, освен, ако човекът, който мнозина виждат като реалния саудитски владетел, не докаже своята невинност.

Кашоги, виден критик на принца и колумнист в Washington Post, за последен път беше видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където трябваше да получи документи малко преди своята сватба.

Неговото тяло е било разчленено и изкарано от сградата, по данни на саудитската прокуратура, като останките му така и не бяха намерени.

„Това, което трябва да се разследва, е степента, в която принцът е знаел или е трябвало да знае какво се случва с г-н Кашоги, дали той е подбудителя на убийството…дали е могъл да предотврати екзекуцията“, споделя Каламар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Moesia
преди 4 години
Хайде сега, за един Кашоги да развалим орталъка ли. Това обаче не е знак към други страни, особено със залежи, че могат да транжират хора по посолствата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
нищо значително няма да му направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още