IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева

България ще емитира до 1 млрд. лева нов дълг заради сделката, което налага и спешна актуализация на бюджета

20:02 | 20.06.19 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Министерски съвет, пресслужба</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет, пресслужба

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС). 

Припомняме, че първоначално българското Народно събрание одобри финансова рамка от 1,5 млрд. лева с таван 1,8 млрд. лева. Американският Конгрес обаче одобри сума от над 1,6 млрд. долара, което е над 2,9 млрд. лева, т.е. почти двойно на предвиденото.

За да се реализира сделката, разликата ще бъде допълнена с нов държавен дълг до 1 млрд. лева. Заради него ще трябва да се актуализира и бюджета, което ще се случи в рамките на седмици.

В началото на тази година Народното събрание гласува мандат на правителството да започне преговори със САЩ за сделката за 8-те самолета изтребителя за българската армия.

Конгресът одобри сделката в началото на този месец, а в понеделник, 17 юни, посолството на САЩ в София официално представи на на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор. Той включва, освен осемте многоцелеви изтребителя, и свързаното оборудване и обучение на пилотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. От самото си начало това е била империя на простотията на варяги мародери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
ей , тука се чешем за lockheed martin а не за boeing ... и не за 3d на оръжейните системи на вовата , а за истински изстребители ... я дай предположение кога ще купим другото въоръжение дето сега не го купуваме за да ни падне цената ? ... :)))в интерес на дезинформацията от този твой пост има едно пшеничено зрънце истина . от по-миналата година има проект за дигитализиране и качване на хартиените чертежи на airbus A320 и boeing 737 на 3d в съвремена база данни , щото и двата самолета продължават да си летят . а по-лесното им модернизиране минава през тази дигитализация на работните хартиени чертежи :))) ... но! не иде реч за рассия а за франция , германия , индия и ру-мъ-ни-я . само първите букви са еднакви на на една от държавите дето са разположени работните групи АВВА , друго общо няма ... р-умъния и р-ассия . дай друга опорка , тази е пробита ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Относно дезинформацията:аре за спорта намерете какво казва Запада за това:Инженерите на Боинг протеститат,че 3D моделирането е дадено на руснаците (в Москва) !Ъъ.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
***, сприсе малко. "Има много дезинформация по отношение на цената на самолета ни, предлагани за всяка отделна държава. Мога да ви кажа, че цената на F-16V за България е много подобна на цената за Словакия и Бахрейн."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
ей , немаш угодия :))) ... що немаме изстребители ривеш , са като купуваме що купуваме ... само забрави да напишеш , че и храната е с различно качество от европата :))) ... дали пък не бяха 5 пъти по скъпи от бахрейн ? мен 3 пъти ми малее нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"Помня, че дойде един танкер с мухлясала царевица. Помня, че натиснаха да спрем Южен поток, от който България щеше да печели добри пари, помня, че на гърците плащат наем за базите си, но на нас - не. Помня, че тока от Мариците е най-скъп. Помня, че от нас искат цена за Ф-ките си 3 пъти по-голяма от цената, която искат от Бахрейн. "A защо?Заради вкл. такива дупeдaвци като тия тъдява...Докогато има балъци, до тогава ще има и тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 12
serafima
преди 4 години
САЩ карат малка, бедна България да им плаща самолетите, с които те си защитават имперските интереси на Балканите. На България й трябват инвестиции и икономически растеж, за да живее народа по-добре, а не военна техника за милиарди. Не си спомням кога американците са ни давали пари. Помня, че дойде един танкер с мухлясала царевица. Помня, че натиснаха да спрем Южен поток, от който България щеше да печели добри пари, помня, че на гърците плащат наем за базите си, но на нас - не. Помня, че тока от Мариците е най-скъп. Помня, че от нас искат цена за Ф-ките си 3 пъти по-голяма от цената, която искат от Бахрейн. И не ми се мисли какво щеше да стане с България ако, не дай си боже, открием нефт като в Сирия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Офф, 100 $.Ама сложи тия милиарди за суперскъпи тенекета и пак излизаш на 1000....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
За теб не знам, но за мен това са и моите данъци.Как ги наклецаа покзно с 200 000 000 $ горница!Ей тъй, за авторитет.200 000 000 делено на 2 000 000 плащащи данъци, това са1000 $ на калпак. Аре ***, ка си отворен, дай ми 1000 $ за компенсация!!!Или само се отваряш, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
data
преди 4 години
Що не оставиш ората да си тролят на спокойствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още