IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кицевски: Намаление на ДДС върху книгите няма да увеличи читателите

Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата, пита реторично директорът на издателство „Просвета"

12:52 | 21.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите. Това каза Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Кицевски ДДС не бива да се намалява или премахва върху която и да е стока, ако не става дума за всеобщо премахване или намаление. 

„Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“.

Има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният сред тях е правителството да започне да спазва собствените си закони, посочи той.

„Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни още специалистът.

Гостът коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели.

„Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 4 години
Книгите вече са много скъпи. Лично аз, с темпото с което чета интересна книга, я приключвам за 2-3 дни. А книгите, които ме интересуват, отдавна са по 35 лева. Няма как да давам толкова много пари за книги. Мемоарите на Чърчил за ВСВ (съкратени) на руски език, продавани в България в 6 тома са около 300 лева и са изчерпани. Тегленето е безплатно и никой няма да даде пари, докато има толкова безплатни книги. А духът е изпуснат от бутилката, стотици хиляди книги могат да се четат безплатно, а и да се складират в електронен вид. Аз дари огромната си книжна библиотека на едно читалище. Дадох ги без всякакви документи, просто им ги струпах отпред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
das
преди 4 години
Ами да помисля, семейството ми е купило около 10 книги от началото на годината, включително учебниците и помагалата на детето, което е ученик. Средно по 10лв. на книга, ето ти 100лв. От тях ДДС-то е 20лв. Ако стане от 20% на 5% ето ти едни 15лв. спестени, т.е. за още 1-2 книги да си купи човек, нали?А защо за хазарта и туризъма може?А Вие защо биете ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
das
преди 4 години
Ако намаляването на ДДС няма да увеличи читателите, защо намалихме ДДС-то за туризъма и за хазарта? Нали с цел да хазартизираме нацията и да я накараме да туристира в БГ-то, а за книгите нямало да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още