IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei дава под съд американското Министерство на търговията

Американските власти в Аляска са конфискували оборудване на китайската компания

11:04 | 23.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Логото на Huawei на летището в Шънджън. Снимка: Ройтерс</p>

Логото на Huawei на летището в Шънджън. Снимка: Ройтерс

Китайската технологична група Huawei подаде съдебен иск срещу Министерството на търговията на САЩ. Според заявлението в съда става въпрос за телекомуникационното оборудване, което компанията от Китай е транспортирала до изпитателна лаборатория в Калифорния и оттам иска да върне обратно в Народната република. Според Huawei обаче оборудването е било конфискувано от американските власти в Аляска. То все още се намирало там, предава Ройтерс.

Компанията подчертава, че оборудването не изисква лиценз. Тя настоява Министерството на търговията или да освободи стоките или да реши окончателно, че пратката е незаконна. Първоначално министерството не дава никакви коментари по темата.

Американското правителство включи Huawei в черен списък, защото се опасява, че технологията му може да бъде използвана за шпионаж. С този ход се забранява на американските компании да осъществяват бизнес с концерна. Huawei отхвърля твърденията, че помага на китайската държава да шпионира конкуренти.

Междувременно Вашингтон включи в черния списък пет други компании и организации от Китай. Това означава, че правителството смята, че компаниите представляват риск за интересите на националната сигурност на САЩ.

В последния случай става дума за компанията Sugon и института за компютърни технологии Wuxi Jiangnan. Също така са засегнати филиалът на Sugon Higon и две от неговите участия в групата Chengdu Haiguang. Институтът Wuxi е собственост на китайското Министерство на отбраната. За компютрите с марка Sugon също се предполага, че могат да бъдат използвани за военни цели.

 Тръмп наложи мита от 25 процента на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда долара, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти.

Преговорите за решаване на спора бяха прекъснати миналия месец. Но Тръмп и Си трябва да се срещнат идната седмица на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, за да способстват за продължаване на преговорите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
ПЛАЧА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още