IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Pepsi и Coca-Cola искат да спасят света от пластмасата

Двете компании вече пуснаха в употреба диспенсери за вода в САЩ, които изискват употребата на личен съд

14:14 | 23.06.19 г. 1
<p>
	Новите диспенсъри на Pepsi. Снимка: PepsiCo</p>

Новите диспенсъри на Pepsi. Снимка: PepsiCo

Pepsi и Coca-Cola са най-големите в света производители на газирани напитки, което автоматично ги превръща и в едни от най-големите производители на пластмасови продукти.

Това несъмнено поставя двата гиганта под сериозен риск с оглед световната тенденция за освобождаване от пластмаса. Изглежда все пак, че те се готвят за своя принос и то далеч по-скоро, отколкото сме очаквали.

Двете компании вече пуснаха в употреба диспенсери за вода в САЩ, които не предлагат на потребителите бутилки или чаши, а изискват употребата на личен съд за съхранение на течността, предава The Wall Street Journal.

PepsiCo инвестира 3,2 млрд. долара миналата година в придобиването на производителя на вендингмашини и карбонизиране на вода SodaStream. Междувременно компанията притежава и Drinkfinity - фирма, произвеждаща пластмасови бутилки за многократна употреба и капсули за овкусяване на вода.

Coca-Cola на свой ред предлага 100% рециклирани шишета в Западна Европа, а в Северна Америка водата Dasani идва в алуминиеви бутилки.

Светът се променя осезаемо в тази посока, като Европейският съюз дори през март тази година въведе забрана за 10 продукта от найлон за еднократна употреба, включваща прибори за хранене, чинии и синтетични памучни тампони. В Канада пък има план за освобождаване от найлонови торбички, сламки и пластмасови пръчки до 2021 година. САЩ на свой ред се готвят да забранят пластмасовите бутилки в обозримо бъдеще.

„Колежите, университетите и офисите са сред първите, които приветстват новите диспенсери без чаши, казва завеждащият маркетинговия отдел в Pepsi Скот Финлоу. Вярваме, че тенденцията ще продължи да се разраства“.

Диспенсерите на Dasani за пръв път се появяват в колежански кампуси преди две години, а през есента ще захранват с питейна вода различни училища, зоологически градини и аквариуми из Американските щати, споделят от администрацията на компанията.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още