IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отново загуби Истанбул

Кандидатът на неговата партия Бинали Йълдъръм призна поражението си

19:38 | 23.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Опозиционният кандидат спечели повторното гласуване за кмет на Истанбул в неделя, с което сложи край на четвъртвековния захват на президента Реджеп Тайип Ердоган върху мегаполиса, изостряйки проблемите на доминиращата от него управляваща партия.

Кандидатът на опозиционната партия Екрем Имамоглу победи конкурента си от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ на Ердоган, или АКП, с 53,8% на 45,3%, при преброени 96% от гласовете, предава агенция Анадолу.

„Това е ново начало“, каза Имамоглу в реч след победата си, цитиран от WSJ.

Кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм признава поражението. „Поздравявам го и му пожелавам успех“, каза той в реч по телевизията.

Имамоглу беше победил кандидата на ПСР и при първоначалното гласуване през март, но избирателните власти касираха резултатите от вота след обжалване на Ердоган и призоваха за нов вот.

Неделното поражение, в допълнение към загубата в столицата Анкара през март, е сериозен удар по Ердоган, който бе водеща фигура на многобройни митинги в подкрепа на протежето си преди повторните избори. Поражението се случва в деликатен за Ердоган момент, докато той се опитва да възроди изпадналата в рецесия икономика и има насрочена среща с американския президент Доналд Тръмп  в края на следващата седмица, на която ще се опита да смекчи дипломатическото напрежение между двете държави. 

Президентският мандат на Ердоган изтича през 2023 г., а ПСР, заедно с националистическия съюзник, има мнозинство в Народното събрание. Но поражението в Истанбул подчертава до каква степен спада подкрепата за ПСР, откакто от средата на миналата година Турция бе обхваната от икономическа болка. Дълъг период на рязък растеж, до голяма степен подхранван от натрупвания висок дълг в чуждестранна валута, бе прекратен, а страната влезе в рецесия през зимата. Турската лира рязко се обезцени, което предизвиква рязко нарастване на инфлацията.

Авторитетният стил на ръководене на Ердоган след неуспешния опит за преврат през 2016 г. бе белязан от масови чистки и мащабни репресии срещу бизнесмени, журналисти и активисти за човешки права.

Победата на Имамоглу, който е от Републиканската народна партия (РНП), слага опозиционния политик на една от най-могъщите и престижни позиции в Турция, стартовата площадка, която Ердоган използва за разрастването на политическата си кариера, когато управляваше града от 1994 г. до 1998 г.

 

Постът на кмета на Истанбул е най-важният в страната. В Истанбул с около 16 милиона души живеят почти 20 процента от всички турци.   Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Имамоголу спечели първите избори за кмет на 31 март с малка преднина. Въпреки това избирателната комисия (YSK) анулира резултата в началото на май заради предполагаеми нередности и по този начин уважи молбата на ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Актуализирано в 20,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Демократична страна сме. Каквото каже Народът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Винаги им алтернаттива. Гакво ще кажеш ГЕРБ+новата партия на Цветан Цветанов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Само в случай, че предложите достатъчно добра алтернатива. Щото връщането на власт БСП+ДПС не е точно промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Надявам се завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
melon
преди 4 години
В Турция промени, в Чехия огромен митинг срещу техния тарикат...ще повее ли вятъра на промяната в Б?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 15
karadjata
преди 4 години
голям шамар за турския диктатор, дано скоро и ние в България да шамаросаме нашия диктатор Бойко мър6ата и герберасите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ха-ха-ха - ного ми е кеф как Летящият сокол си отнесе боя. Бях сигурен в това, защото турският народ - в неговата просветена част, ще се бори срещу неоислямизмът и неосултанизмът. Поражението е особено гръмовно и защото сам Еър Доган е казвал, че който държи Истамбул, той държи Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
Sakamano
преди 4 години
Малка победа с малка преднина. А при положение, че в турските училища се развъжда ново поколение ислямисти, тя вероятно и ще е последната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Нови избори, докато ги спечели! Какво стана сега, само колхозниците са зад него, а в големите градове го отрязоха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още