IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Проверката на антикорупционната комисия за имотите на шефа ѝ е формална

разследването за конфликт на интереси е трябвало да се извърши от специалната комисия в Народното събрание, която се занимава с контрола върху КПКОНПИ

09:50 | 25.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьсемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьсемарлиев, Investor Media Group

Грешка е, че Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) разследва терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Това обясни в ефира на bTV първият председател на комисията Стоян Кушлев. Той е категоричен, че не е коректно членовете на комисията да бъдат поставяни в неудобното положение да разследват своя председател.

Investor.bg припомня, че през април главният прокурор Сотир Цацаров  разпореди на Върховна касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, от сина на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд. 

Малко след това стана ясно, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент, а постройките на терасата му са незаконни и трябва да бъдат съборени. Той обжалва акта на „Контрол по строителството" на столичния район „Слатина”. По информация на bTV актът вече е отменен и събаряне няма да има.

В момента (по препоръка на премиера Бойко Борисов) Георгиев е в отпуск, докато продължава проверката срещу него от НАП и прокуратурата.

Според Стоян Кушлев разследването за конфликт на интереси е трябвало да се извърши от специалната комисия в Народното събрание, която се занимава с контрола върху КПКОНПИ.

„Имаме едно абдикиране на комисията от своите задължения”, допълни Стоян Кушлев. Той обясни, че Пламен Георгиев не е бил длъжен да поиска документи за всяко нещо, което е построено. Основният документ, по който се извършва покупкопродажбата на апартамента му, е нотариалният акт. Впоследствие обаче се оказва, че терасата е вписана в нотариалния акт, но няма строителни книжа.

Стоян Кушлев заяви още, че проверката на КПКОНПИ е формална, защото тя не е разследващ орган. Той е на мнение, че прокуратурата трябва да провери дали има търговия с влияние. „Комисията извършва проверката дали има нарушения на закона. В него точно е казано кога едни лице изпада в конфликт на интереси. А то е тогава, когато получи конкретна облага – не въображаема или предполагаема”, поясни Кушлев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
И колко време отнема тази една "формална" проверка? Така да си направим някаква сметка горе долу колко "формални" проверки извършва на година тази агенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
сега най-нормалното нещо е, членовете на тая измислена комисия да се окажат на трудовата борса а началника им разследван от прокуратурата и нап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още