IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките и социалните медии – врагове на демокрацията?

Голяма част от европейците смятат, че ЕС не работи в техен интерес, докато мнозинството възприема действията на САЩ като недемократични

10:37 | 25.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само половината от хората по света смятат, че тяхната страна е демократична, сочи проучване, публикувано във вторник. Интересно е да се отбележи, че много от представителите на страните от Западна Европа виждат банките и социалните медии като заплаха за демокрацията.

Проучването обхваща 150 хил. души от 57 страни. То е изготвено от германската статистическа компания Dalia Research и неправителствената организация Съюз на демокрациите, като разкрива, че 38% от анкетираните са недоволни от работата на своята държава. 

„В момента най-големият риск за демокрациите е, че обществеността вече не ги възприема като демократични“, посочва в изявление Нико Ясперс, главен изпълнителен директор на Daila Research.

Анкетираните жители на САЩ, където предстоят президентски избори през 2020 г., нямат единно мнение относно въпроса дали тяхната страна е демократична – 46% посочват, че това е така, докато 40 на сто не смятат, че Съединените щати са достатъчно демократични.

Над половината от американците заявиха, че САЩ са оказали положително въздействие върху демокрацията по света, въпреки че мнозинството в страните от Запада като Канада и голяма част от европейските държави определят американското въздействие като негативно.

В Европа 52% смятат, че Европейският съюз (ЕС) не действа в интерес на повечето европейци, като най-сериозни са критиките от представителите на Италия, Франция и Гърция.

Проучването излиза само няколко дни преди срещата на върха на страните от Г-20 в Япония и преди лидерите на ЕС да определят новите имена, които да застанат на главните ръководни позиции в блока - също процес, възприеман от мнозина като недемократичен.

В Италия, където евроскептичните партии спечелиха изборите през 2018 г. и сега са основна сила в правителството на страната, 69% от анкетираните смятат, че решенията на ЕС не са в интерес на местното население.

Повечето европейци виждат банките и останалите представители на финансовата сфера като фактори, оказващи отрицателно влияние върху демокрацията в техните страни, като в това отношение Гърция е най-критична към тях.

В глобален мащаб 52% не смятат, че техните страни са подготвени за нова финансова криза.

Над 40% от анкетираните американци, канадци и австрийци, заедно с представители на други държави, определят социалните платформи като източници на отрицателно влияние върху демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 4 години
ръцете започват да трперят на "журналиста", когато се пише че в сащ демокрация отдавна няма/ незная дори дали изобщо е имало някога/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
не са врагове, а бизнес организации!Това е целтта им на съществуване!До толкова е човешкото развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Подзаглавието: Голяма част от европейците смятат, че ЕС не работи в техен интерес, докато мнозинството възприема действията на САЩ като недемократични.Кое е по-голямо:? Голяма част или мнозинство и що пък ДОКАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
WizzAir
преди 4 години
да такива са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 4 години
за демокрациата незнам, ама банките са врагове на хората.Кой ПРИЯТЕЛ ше ти дава 0% лехва по депозирани при него пари и ше ти иска 16% ЛИХВА ПО КРЕДИТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още