IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният сектор в Европа е сред най-привлекателните за инвестиции през 2019 г.

През последните десет години инвестициите в многофамилни жилищни имоти са се увеличили десекократно

15:58 | 27.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на жилищните имоти е един от най-търсените в региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), показва допитване на консултантската компания CBRE за намеренията на инвеститорите през 2019 г.

Близо 20% от анкетираните инвеститори в региона го определят като най-привлекателния сектор през 2019 г. спрямо едва 7% през 2010 г. Това поставя жилищните имоти на трето място сред най-предпочитаните класове имотни активи, почти наравно с индустриалния сектор.

През последните десет години инвестициите в многофамилни жилищни сгради са се увеличили десетократно. Миналата година секторът е привлякъл рекордни инвестиции от 50 млрд. евро, което го постави на второ място сред най-предпочитаните сектори от инвеститорите след офис площите. Миналата година инвестициите в жилищни имоти са съставлявали 17% от общия обем инвестиции в имотния сектор в Европа спрямо едва 6% през 2006 г.

Фактори за растежа на инвестициите

Сред основните фактори за повишеното внимание на инвеститорите към сектора на многофамилните жилища са голямото търсене, структурният недостиг на предлагане и предимствата, които дават многофамилните жилищни имоти. Търсенето на жилища под наем вече е високо и се очаква да продължи да расте благодарение на все по-голямата урбанизация, социо-демографските промени и ограниченията пред достъпността на жилищата за покупка, отбелязва CBRE.

По данни на ООН до 2050 г. 84% от населението в Европа ще живее в градове. Великобритания, Ирландия, Швеция, Дания, Норвегия и Франция ще са сред страните с най-високо ниво на урбанизация.

Социо-демографските промени също стимулират търсенето на жилища под наем. Например възрастта, на която хората в Европа се женят и имат деца, постоянно расте и в много страни надхвърля 30-годишна възраст. Създаването на семейство и раждането на деца са двата фактора, които стимулират решението за закупуване на жилище, а все по-голямото забавяне на тези стъпки в живота ще доведе до нарастване на броя на хората, които живеят в жилища под наем по-дълго време.

Ограничената достъпност на жилищните имоти за продажба също увеличава търсенето на жилища под наем. Ръстът на цените на жилищата продължава да изпреварва ръста на заплатите в повечето страни в Европа. По данни на Oxford Economics цените на жилищата на Стария континент са нараснали с 4,4% на годишна основа през 2018 г., докато заплатите в реални изражения са се повишили само с 0,8%. В резултат на това цените на жилищата в много страни са повече от осем пъти над средното равнище на заплатите. В същото време по-строгите регулации на ипотечните кредити в редица страни са вдигнали бариерата за жилищна собственост, особено за младите купувачи на първо жилище.

Тези фактори са допринесли за намаляване на жилищната собственост в Европа. Според допитване на CBRE все повече представители на поколението Y (родените след 1980 г. - бел. ред.) живеят в дома на родителите си и нямат планове да го напуснат, докато месечните вноски по ипотечните кредити и разходите за жилище растат.

През последните десет години делът на хората в ЕС, които притежават жилище, е намалял от 73% на 69%. В същото време 20% от домакинствата живеят под наем. Тенденцията е особено осезаема в големите градове.

Рискове

Както при всички сектори и в този на жилищните имоти има рискове, като основният, посочен от участниците в допитването на CBRE, са постоянно променящите се регулации. В Ирландия, например, правителството се намеси, за да ограничи повишаването на наемите до 4% на година в зони, в които според него наемите са подложени на натиск. Това обаче не се отрази негативно на инвестициите и създаде сигурност у инвеститорите.

За институционалните собственици на имоти в Испания правителството удължи минималния срок на договорите за наем от три на седем години, а в Каталуния се предлагат допълнителни мерки за ограничаване на прекомерното повишаване на наемите. Холандия също обмисля допълнителни мерки под формата на „извънредна спирачка“ за прекомерния ръст на наемите. Нещо подобно е въведено в Германия, където нова „спирачка за наемите“ беше въведена в началото на 2019 г.

Въпреки предизвикателствата обаче перспективите пред инвестициите в многофамилни жилищни сгради в Европа са положителни. CBRE прогнозира, че инвестиционните обеми в сектора ще нараснат с 27% през идните пет години до 64 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още