IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери, обложете се сами!

Ако данъкът върху свръхбогатстовто е патриотичен, то самоналоженият данък би бил два пъти по-патриотичен

08:20 | 11.07.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на миналия месец 19 свръхбогати американци публикуваха открито писмо, призовавайки всички кандидати за президент да подкрепят „умерен” данък върху свръхбогатството. Подписалите го включват инвеститора и филантроп Джордж Сорос, Моли Мангър от Berkshire Hathaway, наследницата на Мики Маус Абигейл Дисни, съоснователят на Facebook Крис Хюз и потомци на фамилията Притцкър, пише в. Wall Street Journal.

„Америка има моралната, етичната и икономическата отговорност да облага нашето богатство повече”, казват те. Приходите от най-богатия 0,1% от населението могат да финансират „умни инвестиции” като „иновации в чистата енергия”, „модернизация на инфраструктурата”, „облекчаване на студентските заеми” и „решения в областта на общественото здраве”. Данък върху богатите също така ще защити демокрацията, тъй като държавите с голямо икономическо неравенство е по-вероятно „да се превърнат в плутокрации”.

Писмото мимоходом споменава аргументите против данъка свръхбогатство, като ги нарича „в голяма степен технически и надценени”. Ще обяви ли съдът такъв данък за противоконституционен? Как ще бъдат оценени активи като картините на Пикасо? Защо Европа до голяма степен изостави този тип облагане? То не намалява ли стимулите за спестяване и инвестиране? Кое ще спре разширяването на този данък и към по-малко богатите, както стана с подоходния данък?

Вместо да се занимава с тези възражения, писмото се опитва да тласне читателите към патриотични страсти. Богатите „ще бъдат горди да плащат малко повече”, пишат авторите. „Поемането на този данък е най-малкото, което можем да направим, за да подкрепим страната, която обичаме.”

Добре, какво ги спира? Ако милиардерите се възприемат като заплаха за „стабилността и почтеността на републиката”, те могат много лесно да престанат да бъдат милиардери. Ако опростяването на студентските дългове е жизненоважно, те могат да започнат да ги изплащат. Ако климатът е приоритет, те могат да финансират зеления проект „Манхатън“.

Може би те искат да насочат щедростта си през правителството, понеже то и без това се занимава с определяне на приоритети и разумно харчене. Защо обаче трябва да се чака законодателно решение? Богатите могат да започнат да допринасят за обществото още днес.

Първо, те могат да обещаят да се откажат от всички данъчни облекчения, които ползват, включително за благотворителните си дарения и фондации. Като страничен ефект това ще им спести пари за счетоводители.

Второ, те могат да финансират с големи годишни вноски (3% от активите според предложението на кандидата за президент от Демократическата партия Елизабет Уорън) федералното, щатските или местните правителства.

Даренията обикновено отиват в общия бюджет, но политиките в отделните щати се различават, като вероятно може да се направи изключение милиардерите да посочат за какво конкретно е дарението. Ето няколко идеи:

Калифорнийският влак стрела е замразен, което вреди на всеки, който ще трябва бързо да стигне до Фресно след 2025 г. Администрацията на Тръмп се опитва да осигури 2,5 млрд. долара федерално финансиране, като 19-те щедри донори лесно могат да запълнят недостига.

Какво да кажем за прехвалената програма Gateway (за модернизиране на железопътната система в северните части на САЩ – бел. ред.) в Североизтока. Това определено е „инфраструктурна модернизация”, както всеки, който е видял (жп гарата в Ню Йорк – бел. ред.) Penn Station, може да свидетелства. Финансирането е замразено, като милиардерите могат да спасят проекта.

Помощ може да бъде насочена и към жилищната служба на Ню Йорк. Подменянето на общественото осветление в града с ефективната LED технология би струвало само 330 млн. долара.

Списъкът може да бъде продължен. Милиардерите могат да използват въображението си или да наемат хора за това. Идеята е, че ако смятат, че правителството ще бъде по-полезно с повече средства, те трябва да осигурят кеша сега, а не да чакат решение на Конгреса.

Ако данъкът върху свръхбогатстовто е патриотичен, то самоналоженият данък би бил два пъти по-патриотичен. „Тясно погледнато не е в наша полза да защитаваме този данък, но той е в наш интерес като американци”, се казва в писмото. В такъв случай, милиардери, наложете си го сами!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Да трови живота на другите,пудрейки мозъци и бъркайки в кесията чрез държавните продажни ръчички.За благото на "Сияйният Град на Хълма" (Капитолия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
За какво му са на тоя дъртак от снимката вече толкова пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Колкото и милиярда да имат всички са смъртни и на оня свят нищо няма да отнесат със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Явно ПР-рите на богатите в САЩ искат да ни накарат да вярваме, че една сутрин всички са станали болни от една и съща шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
george353
преди 4 години
Това не е съвсем така. Почти всички открития в областа на науката (математика, физика, химия, и т.н.) са постигнати с държавно финансиране. Причината е, че от 100 проекта 99 са провал. Но този един е страхотно постижение което променя живота на всички. Нито един капиталист който търси максимална печалба не би инвестирал в подобно нещо, а без тези постижения и днес щяхме да сме на нивата с ралото. Дори хайтек гиганти като Гугъл и Епъл са финансирани с държавни средства. Без тези субсидии, просто нямаше да ги има. Ролята на държавата в научния прогрес е огромна и не трябва да се подценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Свежи новини за милиардери :)Сорос внезапно реши да се сдобри с Русия?https://bgr.news-front.info/2019/07/11/soros-vnezapno-reshi-da-se-sdobri-s-rusiya/"И изведнъж Сорос обяви за създаването на Институт Куинс (да не се бърка с другия институт, съществуващ от 1947 г.), чиято цел е да се промени стратегията в поведението на САЩ, да се прекратят войните и да се направи Америка миролюбива.ЕТО ОСНОВНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА Америка не е е уникална страна, както продължава да счита политическият истаблишмънт във Вашингтон. Тя не трябва да се опитва да бъде световен жандарм и да регулира живота във всички части на света. САЩ трябва да започнат да уважават суверенитета на останалите държави и да не се намесват в зоните на влияние на останалите крупни държави от рода на Русия и Китай."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Сега фаталният обществен проблем е практиката: централната банка работи по грешен начин и се създават щети. Заради неправилността колкото повече работи правителството за икономически растеж, толкова повече възникват щети. Правителството е с подсигуряван провал.Работата на централната банка по грешен начин създава щети, които са много по-големи от щетите от слабости на данъчното облагане.Абсолютизирането на проблема за съответен данък ангажира общественото внимание със сравнително малко важна тема и подпомага за нови щети от работата на централната банка.За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Арис
преди 4 години
" Да направиш много пари е храброст, да ги запазиш мъдрост, а да ги изразходваш изкуство. " В. Ауербах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
светът де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
"Всичко на което се радваме днес е иновация разработена от някой визионер, често финансиран от богати хора убедени в идеята му. "Ъхъ, визионер 33 степен.Затова светър става все по-болна лудница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още