IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Изтребителите F-16 струват 2,2 млрд. лв.*

Според министъра на отбраната, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил

15:24 | 29.06.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Реално цената на изтребителите F-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде Радев /президентът Румен Радев, бел.ред./твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор.

Това вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред журналисти в Троян, цитиран от БТА. В местността Хайдушкото сборище край троянското село Балканец вицепремиерът участва в традиционния празник на планината, билките и туризма.

По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според Каракачанов ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: "Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи".

"Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира още военният министър. По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено. "

Президентът можеше чрез ранга, който заема да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа.", добави Каракачанов.

По отношение спора между министрите Каракачанов и Караниколов и председателя на парламента Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25, Красимир Каракачанов зави: "Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам". По думите му в България има немалко чиновници, "които, като чуят държави извън ЕС, почват да треперят, страх ги е да не им се скара някой чиновник в посолство в София, Брюксел или НАТО". Парите за ремонта на самолетите са преведени, така че трябва да имаме договор с Беларус, отбеляза министърът. 

„Американските партньори още са тук и правителството не трябва само да отчете политически ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, но и да направи така, че този самолет да има способности“, призова от своя страна президентът Румен Радев. Той присъства на открития летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“.

Държавният глава отново подчерта, че ако изтребителите не разполагат с високоточни боеприпаси, достатъчно контейнери за целеуказване, достатъчно ракети „въздух-въздух“ и наземно оборудване, могат да бъдат използвани за „прекрасно авиошоу“. По думите на президента, за да бъде закупеният самолет многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях.

"За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, ето това трябва да се плати. Оттам надолу тази разлика в цената, това е за сметка на многофункционални способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета. Да, в този вид, в който е, той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание проекта за инвестиционен разход, така, както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", коментира президентът.

"Оттук нататък правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва кога смята да се доставя, какво ще остави като наследство на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", посочи още президентът.

"3,450 млрд. лева с ДДС, това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. Направете си сметката, но имаме сериозно орязване", заяви Румен Радев.

Запитан за ремонта на щурмовите самолети Су-25, президентът изражи надежда разнобоят в правителството да бъде преодолян. „Имаме нужда от тези самолети. Аз това искам да видя на изхода – един ремонтиран Су-25, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим”, коментира държавният глава.

*Информацията е допълнена с изказването на президента Румен Радев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Много се изприказва за тези изтребители. Дори за окото на неспециалист казусът е много нелогичен. Става дума за стари самолети - модел на над 20 години, а цената е умопомрачаваща. Не е ясно къде са специалистите в тази област?! Защо се чака на най-некомпетентата намеса - публичният дебат?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Румен Радев за покупката на F-16: Взимаме самолет за авиошоуДебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга. Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане.Това каза президентът Румен Радев в предаването Панорама по БНТ.По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма ФМС преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета, подчерта Радев. Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка. По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите въздух-въздух и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение. Този пакет има по-малко брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности. Според него Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети. Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука, нападна правителството Радев. Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване, предупреди президентът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Небето над Македония наистина е проблем. Гърците мислят че е тяхно, ние го считаме за изконно българско, сърбите си го искат като родно. В крайна сметка вероятно ще го придобият албанците, но това е друг разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
marto1992
преди 4 години
А сега де :) Значи, ако стане цената над 2,2 млрд, единият трябва да бъде съден за създаване на смут и дезинформация на населението, иначе другият трябва да бъде съден за същото...Хаха - разбира се нищо от това няма да стане. И това мене лично ме дразни изключително много!!! Обществено значими хора излизат, говорят лъжи и глупости и после... НИЩО.А колкото до самите самолети - закъсняхте!!! Небето над Македония се пази от Гърция!!! Срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още