IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички пътища до следващото председателство на ЕК водят към Меркел

Германският канцлер чудесно би могла да изиграе ролята на балансьор между Европа, Русия и САЩ, смята Здравко Попов, председател на Институт за публична политика

09:47 | 30.06.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само хора с голям опит и балансирана политическа култура биха могли да се справят с наследяването на председателския пост в Европейската комисия от Жан-Клод Юнкер. За момента всички пътища водят към германския канцлер Ангела Меркел. Това каза Здравко Попов, председател на Институт за публична политика, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Меркел чудесно би могла да изиграе ролята на балансьор между Европа, Русия и САЩ... Обективно процесът по избор на следващ председател най-вероятно ще стигне до нея“, заяви гостът.

Попов коментира и причините за споровете между Франция и Германия. Той отбеляза, че в тях не става въпрос само за персоналните фигури в надпреварата кой да оглави водещата институция на блока, но и за провеждането на линия, която да осъществи някакво ново разбиране за проекта Европейски съюз.

По думите му налице е желанието на френския президент Еманюел Макрон да промени статуквото на блока, което се доминира от Германия.

„Неговата линия е да наложи един френски модел за Европа, а това няма как да се случи през фигурите, които бяха предложени за водещите постове в европейските институции“, посочи Попов.

Според госта Франция разбира, че след излизането на Великобритания, съперничеството за институционалното ръководство в ЕС наистина ще се разпределя между Париж и Берлин. „Ядрото на блока ще е по-малко, а поради тази причина стават и по-ярки интересите на водещите сили“, допълва той.

За намаляване на различията в Европа трябва да се намери формулата, по която националната и европейската идентичност на гражданите да открият спокойствие, смята гостът. Според него ЕС се нуждае от начин, по който хем да задържи европейския суверенитет, хем да запази и този на националните държави.

Попов коментира и напрежението между Вашингтон и Техеран. Той отбеляза, че в Иран вече се води война, макар да не е класическа.

Дори само на ниво киберпространство това вече е война, каза гостът. Имаме доста сериозна поредица от санкции, които САЩ наложиха на Иран, което също е твърда сила и не е част от дипломацията, добави той.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Защо?Тя загуби изборите в Германия.Немците не я искат. Мнозинството европейци са против провежданите от нея политики. Какво право има да бъде начело на ЕК? Макарона и Меркел би трябвало да се оттеглят и кротко да стоят на резервната скамейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още