IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтата на Германия за ЕЦБ може да бъде унищожена от един холандец

Ако Франс Тимерманс бъде номиниран за председател на ЕК, то това – изненадващо, може да се окаже лоша новина за амбициите на Йенс Вайдман в ЕЦБ

15:35 | 30.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на германския канцлер Ангела Меркел да приеме номинацията на холандския социалист Франс Тимерманс за следващ председател на Европейската комисия може да се окаже лоша новина за нейния бивш икономически съветник Йенс Вайдман, който се надява да наследи Марио Драги начело на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изненадващо в рамките на форума на Г-20 в Осака Меркел даде сигнал, че Тимерманс и водещият кандидат на дясноцентристкото й политическо семейство Манфред Вебер са единствените реални кандидати за ръководния пост в ЕК, който също като този в ЕЦБ досега никога не е бил поеман от германец.

Решението за това кой ще оглави ЕЦБ няма да бъде взето в неделя вечерта, когато е срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, съобщава високопоставен германски държавен представител, пожелал анонимност. По думите му това решение ще бъде отложено за септември в опит то да бъде откъснато от политическите кандидатури на за председатели на ЕК и на Европейския съвет, съобщава Bloomberg.

На карта е заложен надзорът върху паричната политика на еврозоната и регулирането на единния пазар, простиращ се от Полярния кръг до Средиземно море. Хората, които наследят Жан-Клод Юнкер и Марио Драги, ще трябва да управляват един свят, заплашван от търговско напрежение докато европейската икономика продължава да бъде зависима от паричните стимули.

Това е и първият път, в който и двете ръководни позиции се освобождават едновременно и голяма част от избора им зависи от задкулисните пазарлъци и игри на политическа власт между двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция.

Тимерманс, който е от Холандия, има подкрепата на френския президент Еманюел Макрон и се радва на повече гласове в своя подкрепа в Европейския парламент, тъй че шансовете европейските лидери да го подкрепят за председател на ЕК са високи.

Меркел даде ясно да се разбере, че Вебер, който е част от нейното дясноцентристко политическо семейство, ще остане „част от решението“. Това означава, че той въпреки всичко ще получи висок пост в Брюксел, вероятно ще заеме мястото на втори човек в комисията.

Номинацията за председател на ЕК трябва да бъде подкрепена от най-малко 72% от европейските правителства, представляващи 65% от населението на блока.

Всичко това обаче може да остави сегашният гуверньор на Бундесбанк с празни ръце. В опит да направи себе си по-приемлив избор Вайдман неочаквано промени своите възгледи за политиките на централната банка по отношение на кризисната програма на Драги по-рано през този месец, като според икономисти сега той се смята за фаворит за поста, показва проучване на Bloomberg, публикувано в петък.

Но Меркел в миналото е намеквала, че постът на управителят на ЕЦБ  ще се решава в светлината на останалите големи европейски назначения. И макар да изглежда, че с избора на Тимерманс Германия има правото да си поиска поне едно от водещите позиции в ЕС, то също така е вероятно Франция да почувства, че и на нея й се полага нещо за това, че не е настоявала за поста на председател на ЕК и е отстъпила да бъде даден компенсиращ пост на Вебер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
Съгласна съм с "бялата звезда" за лошата идея за изБор на председател на еК от от ПЕС , с тази разлика, че в наше време е доста размито пространството между ляво и дясно в световен мащаб дори. Същото е и с определението популистки - тази дума употребяват представители на която и да е партия, когато се отнася за друга, особено такава, която искат да оплюят. Има ли по-голям популист от Борисов? И когате не е популист, налага (не, СЪОБЩАВА) собствените си интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още