IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френска луксозна сграда стана първата в Европа, продадена чрез блокчейн

Тя била оценена на 6,5 млн. евро

11:40 | 02.07.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Миналата седмица сградата AnnA Villa в Париж влезе в историята като първия имот в Европа, продаден изцяло чрез блокчейн трансакция, съобщава списание Forbes.

Луксозната сграда в квартал Булон-Биланкур в града беше оценена на 6,5 млн. евро и беше продадена от френските имотни компании Sapeb Immobilier и Valorcim. Процесът по продажбата е включвал първо предаване на собствеността на сградата на акционерно дружество (SAPEB AnnA) и след това разделяне на компанията на сто токена, които да бъдат разпределени сред съответните собственици. Всеки токен, от своя страна, може да бъде раздробен на 100 000 единици, което означава, че отделни акции на сградата могат да бъдат купувани и продавани само за 6,50 евро.

Сделката, която била управлявана от френската блокчейн пратформа Equisafe и е била базирана на токени на етера, е поредното усилие за насочване на продажбите на имоти към блокчейн технологията. Миналата година имот в Манхатън за 30 млн. долара също беше токенизиран за блокчейна на компанията Ethereum, а през януари тази година луксозен курорт в Аспен, щата Колорадо, набра 18 млн. долара чрез предлагане на токен за сигурност.

Често се твърди, че имотната индустрия е узряла за токенизация, тъй като ниската й ликвидност и високата бариера за навлизане възпират много потенциални инвеститори. Раздробяването на собствеността на имотите би предоставило на обикновените хора лесен достъп до малки акции, които позволяват имотът да се търгува като други ценни книжа на борсата.

Компанията Elevated Returns планира да токенизира имот за 100 млн. долара в Тайланд тази година, а базираната във Великобритания BRIKCOIN се надява да използва блокчейн технология за изграждането на достъпни жилища.

Освен предимствата от гледна точка на ликвидността токенизацията на имотния процес осигурява много други ползи в сравнение с традиционния процес. Например, при продажбата на AnnA Villa голяма част от тежката правна документация като нотариално заверени документи и удостоверения за самоличност е била криптирана и записана върху блокчейна. Спестените време и разходи от елиминирането на необходимостта от ръчна проверка на цялата информация може да се окажат огромни, ако се управляват правилно. Equisafe дори твърди, че хората ще могат да създават профил на инвеститорите и да получават достъп до оферти за по-малко от половин час.

Въпреки че имотната индустрия все още е твърде нова за блокчейн, изглежда, че има траен интерес към това, което технологията може да предложи в бъдеще. Сигурно е, че мнозина наблюдават какво ще се случи след сделката за AnnA Villa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kron
преди 4 години
Токенизация означава, че сградата е била разбита на мини собствености, като всеки токен е мини нотариален акт. Тази сграда вече има множество собственици. С тази технология е възможно опериране с висока степен на сигурност в т. нар. "trustless environment", където играчите не се познават и не си вярват. Един от основните бенефити на блокчейн е, че има огромен процент сигурност в записаната информация и фалшификациите са почти невъзможни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
forexar
преди 4 години
Нищо не разбрах :) "токенизация" ? "токени на етера"? .. саундс кууул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още