IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Реформирането на ЕС няма да блокира разширяването към Западните Балкани

Германският канцлер опроверга френския президент Еманюел Макрон, според когото съюзът трябва първо да подобри механизмите си за работа

19:27 | 05.07.19 г. 1
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) и полският премиер Матеуш Моравиецки (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) и полският премиер Матеуш Моравиецки (вдясно). Снимка: Ройтерс

Полша и Германия призоваха за траен напредък в преговорите за членство в Европейския съюз на страните от Западните Балкани, които се надяват да се присъединят към блока. Те отхвърлиха позицията на Франция, че съюзът не трябва да приема повече страни, докато не разреши собствените си проблеми, предава Ройтерс.

„Споделям мнението на (френския) президент Макрон, че механизмите за работа на ЕС трябва да бъдат подобрени“, каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в края на срещата на върха за Западните Балкани в полския град Познан. „Не смятам, че това означава спиране на преговорите за присъединяване“, допълни тя.

Страните членки на ЕС не изпълниха през юни обещанието си да започнат преговори за членство със Северна Македония и Албания, които са изправени пред ново отлагане на надеждите им за присъединяване към блока заради съпротива от Северна Европа.

28-те страни членки се съгласиха да вземат „ясно и съществено решение“ за двете страни-кандидатки не по-късно от октомври, но Макрон заяви, че блокът трябва първо да намери по-добри механизми за постигане на съгласие сред настоящите си членове.

„Гледам с оптимизъм към есента“, заяви Меркел, имайки предвид Северна Македония.

ЕС проведе безпрецедентни тридневни преговори тази седмица, за да номинира кандидати за ръководните постове в съюза. Но еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви пред Ройтерс, че според него няма да е правилно преговорите за присъединяване да бъдат спрени.

„Когато нашите партньорски страни изпълняват обещанията си, ЕС също трябва да изпълни своите. Това е въпрос на запазване на доверието към ЕС. Не трябва да оставяме вакуум в този регион с колебливо поведение, което със сигурност няма да бъде използвано от конкуренти като Русия, Турция или Китай в наш интерес“, заяви Хан.

Полша е разочарована

Срещата на върха в Полша събра лидерите на няколко страни членки на ЕС, сред които германският канцлер Ангела Меркел, и представители на много страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в блока.

Полският президент Анджей Дуда разкритикува останалите страни членки на ЕС, че бавят преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония. Това се случва само няколко дни след като източноевропейските страни членки на съюза изгубиха надпреварата за ръководните постове.

„Европейският съюз не трябва да се отнася със страните по този начин, когато те извършват трудни реформи, насочени към бъдеща интеграция“, заяви Дуда по време на срещата на върха за Западните Балкани. Той допълни, че тези страни са изпълнили много от изискванията за улесняване на преговорите.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната е готова да предприеме необходимите стъпки, за да убеди скептичните страни в ЕС в ценността на разширяването.

„С предприетите реформи се надяваме да убедим Франция и останалите страни членки на ЕС да вземат положително решение и да ни допуснат до преговорите за присъединяване. Това е, за което призовавам чрез диалог и дискусии“, допълни Заев.

„Западните Балкани са шест държави, които, за радост, са оградени само от страни на ЕС, те са вътре в Европа“, каза, от своя страна, българският премиер Бойко Борисов, който също участва в срещата на върха. Той допълни, че те трябва да положат усилия в опазването на мира в региона, религиозната толерантност и борбата с организираната престъпност, съобщават от правителствения пресцентър.

„Това, което предложих на Заев, е да включим екологията и опазването на природата в нашите задачи. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата“, посочи Борисов. Той беше категоричен, че е необходимо да се осигури перспектива за младите хора, които трябва да бъдат окуражавани и поощрявани да останат на Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Какво иска да ни каже фрау Шмеркел? Че Западните Балкани и Източна Европа няма къде да ходят и както и да ги управляват двете-три Западни, ще се примиряват и радват да се числят в "клуба набогатите". Или че нейните представи за демокрация са си такива - командва Германия, останалите изпълняват. Така нареди и на "бежанците". "Елате ВСИЧКИ.Ще се справим" и пасле започна да ги разпределя по отделните държави. Не искаш, значи не си демократичен.Моята лична утеха е, че статуквото постепенно започва да се променя в ЕС. Няма да е нито лесно, нито бързо. Самият проект ЕС е чудесен, но не трябва да допускаме НЯКОИ СИ да го омаскаряват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още