IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папата срещу Матео Салвини

Днес Италия може да приеме строги закони, насочени срещу спасителите на бежанци в открито море

10:40 | 09.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Четирима от всеки петима италианци са католици, но по отношение на една от най-важните за Европа теми – бежанската криза, те не следват папа Франциск, своя лидер. За тях няма никакво значение, че светият отец отдавна призовава за по-голяма солидарност с отчаяните бежанци и прочете меса за 250 бежанци и доброволци в базиликата „Свети Петър“ в неделя. (Да не забравяме, че и при посещението си в България Франциск се срещна с бежанци и кандидати за убежище, настанени в центъра в столичния квартал "Враждебна").

Но героят на днешното време за католиците явно е Матео Салвини - вицепремиер, вътрешен министър и лидер на дясната консервативна партия „Лига“. През уикенда италианецът влезе в остра конфронтация с германския си колега Хорст Зеехофер, който го призова да реши продължителната криза със спасителните кораби в Средиземно море. „Не можем да носим отговорност за това, че кораби със спасени хора на борда със седмици плават в Средиземно море, защото не могат да намерят пристанище", пише Зеехофер в събота в писмо до Салвини.

И получи категоричен отговор. По-скоро Салвини щял  да позволи на мигрантите да отидат с автобус директно до германското посолство в Рим, пояснява той във видеозапис, разпространен в интернет. „Федералното правителство ме моли да отворя италианските пристанища за корабите? Абсолютно няма! Призоваваме правителството на Меркел да лиши корабите от германски флаг, те помагат на трафикантите и контрабандистите, както и да си прибере гражданите, които нарушават италианския закон", добави той.

По време на предизборната си кампания Салвини обеща да спре незаконната имиграция в Италия. Той се фокусира предимно върху медийно ефективни акции срещу частни спасителни кораби, въпреки че те вкарват в Италия сравнително малко имигранти.

Ситуацията ескалира и през миналата седмица, като стана ясно, че германският капитан на спасителния кораб Sea Watch 3 Карола Ракете ще даде Салвини под съд заради системни обиди. Италианският министър я бе нарекъл „пират“ и „престъпник“. В Twitter той отвърна подобаващо на заплахата за съд: „Престъпниците не ме плашат, още повече една богата и разглезена германска комунистка“.

В продължение на 17 дни Ракете плаваше на Sea Watch 3 в Средиземно море с десетки спасени бежанци, преди да акостира в Лампедуза в края на юни срещу волята на италианското правителство. Властите я поставиха под домашен арест, който все пак бе отменен от съда след четири дни. Корабът ѝ обаче беше конфискуван. Ракете може да бъде обвинена в незаконна имиграция и съпротива срещу представители на държавната власт.

Днес Салвини иска да „подпечата“ новите закони за сигурността – в рамките на парламентарната комисия за правосъдие и конституционни въпроси.  Новите текстоиве заплашват спасителите с драстични наказания и дава право на властите незабавно да конфискуват корабите.

„Салвини абсолютизира страха на хората от миграцията, за да оправдае това, което не може да бъде оправдано, а  именно - нечовешките закони", казва падре Бартоломео Сордже, най-известният йезуит в Италия и близък приятел на папата. Антон Чехов го е казал по-елегантно: „Злото не е да мразиш няколко врагове, а да не обичаш своите близки достатъчно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Папата е духовник, а не политик и държавата и църквата в Италия са независими. Абсурдно е отчето да се намесва в демократичния процес и той трябва да бъде засрамен публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още