IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Обстоятелствата ще наложат разширяването на еврозоната

ЕЦБ изчерпва всичките си инструменти и се насочва към фискалната политика, коментира Васил Караиванов

21:40 | 09.07.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обстоятелствата ще притиснат държавите членки и ще наложат разширяването на еврозоната. Според договорите за Европейския съюз (ЕС) рано или късно страните членки трябва да се присъединят нея, както и към Шенгенското пространство. Това мнение изказа Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и възможностите на Европейската централна банка за стимулиране на икономическия растеж, като посочи, че тя вече е изчерпала всичките си инструменти и се насочва към фискалната политика.

Според Караиванов обаче заложените срокове, съответно през октомври и декември, като крайни за бюджетния инструмент и фискалната федерализация в еврозоната, няма да бъдат спазени. Чисто политическият фокус е на друго място, добави той.

Икономистът се спря и на препоръките на европейски фискален борд, който казва, че страните, които са около потенциала, трябва да се концентрират в трупането на буфери, а тези, които имат пространство пред себе си, трябва да използват фискални инструменти за стимулиране на растежа.

„Правителствените разходи са много големи в разходната част на бюджета като дял в брутния вътрешен продукт. Ако тяхната експанзивна фискална политика с харченето на пари и генерирането на дефицити не продължи, те не биха могли да поддържат дори настоящото ниво на потреблението. В същото време те няма откъде да генерират буфери". 

Вижте повече във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Да, следващата антициклична ще е по-малко успешна.следващата още по... и т.н.Всеки наркотик изисква увеличаване на дозата.Докато не го изнесат с краката напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 4 години
ъ , току що отрече една от най успешните анти-циклични политики - дал пък не бъркаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
BobbyM
преди 4 години
Стимулирането на икономиката през фиска е game over! Трябват реформи в харченето и събирането на пари от бизнеса които после се наливат в безумия като "къщи за гости", земеделски субсидий за несъществуващи посеви и други подобни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 19
karadjata
преди 4 години
На мен лично ми се струва че обстоятелствата ще наложат разпадането на Евро зоната а не разширяването и с това безкрайно печатане и обезценяване на Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
ivailojelyazkov
преди 4 години
бременната АВВА - това нрави ли ви се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още