IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нуждае от план „Б“ при евентуален отлив на инвестиции от ICT сектора

„Трябва държавна политика, да има център, който да мисли в тази посока", посочва Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co

23:25 | 09.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ICT) вече се нареди сред ключовите за растежа на българската икономика благодарение на високата добавена стойност, която носи. България обаче трябва да има план „Б“ при евентуален отлив на чуждестранни инвестиции от него. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Трябва държавна политика, да има център, който да мисли в тази посока", допълни Стойчев, като поясни, че пред държавата трябва да има конкретни задачи и цели.

Той коментира някои данни, сигнализиращи за развитието на сектора.

„Разходите за осигуровки на IT индустрията през 2011 г. са възлизали на 6% от тези на целия бизнес у нас. През 2017 г. този дял вече е 8,8%... Относителният дял на работещите в индустрията става все по-важен и за осигурителните фондове, и за увеличението на брутния вътрешен продукт през потреблението“, посочи гостът.

Ръстът на заплатите в сектора пък се дължи на ръста на производителността, отбеляза Стойчев.

„Българските компании също се опитват да следват тази политика. Това е една от причините в България в IT индустрията да се връщат и млади хора от чужбина“, допълни той.

Според него 2018 г. ще бъде най-добрата за стартъп екосистемата у нас.

„В България вече има доста добра култура на финансиране на стартиращи компании... Много международни бизнеси, включително американски и азиатски, както и от целия Европейски съюз, вече оглеждат средата у нас“, каза Стойчев.

Още от разговора вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
Държавата до сега не се намесваше в пазара на ИТ услуги и този сектор и той се развива доста добре самостоятелно...Притесняваме идеята да почне да се "меси" и в тази индустрия...Хайде първо да оправят БДЖ, Енергийния холдинг, борсата за търговия на електроенергия... и като потръгнат както трябва тогава да се захващат с други индустрии, които поне си работят самостоятелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още