IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има регулации за електрическите тротинетки?

Промени в законодателството ще открият пътя на транспорта на бъдещето, прогнозира Веселин Грозданов, координатор в клъстер "Зелен транспорт"

16:30 | 12.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бъдещето на градската мобилност може би е на електрическите тротинетки. Хората виждат, че с едно малко превозно средство могат да се придвижат изключително бързо. Това прогнозира Веселин Грозданов, координатор в клъстер "Зелен транспорт", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“В София електрическите скутери вече са много популярни”, посочи Грозданов.

Според него, не само в България, но и в Западна Европа и САЩ няма регулации за тези пътни превозни средства.

„В нашия Закон за движение по пътищата няма определена дефиниция за тези превозни средства, както и къде трябва да се движим с тях. Решението трябва да се вземе на национално ниво и да се промени законодателството“, съветва експертът.

Грозданов посочи, че липсата на регулации води до множество въпроси за това как трябва да бъде уреден процесът по използването на тези скутери, включително къде трябва да бъдат паркоместата за тях, откъде трябва да се взимат и оставят те при споделено ползване.

„Превозното средство е много хубаво. Трябва обаче да се поучим от западния опит и проблемите, с които тези страни вече са се сблъскали“, съветва координаторът в клъстер "Зелен транспорт".

Веселин Грозданов е категоричен, че потенциалът на електрическите тротинетки не трябва да изключва развитието и на градския транспорт, както и закупуването на възможно най-много нови превозни средства за него.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 4 години
До регулация на тротинентките ли опряхме....! Направо едно министерство на тротинетките и ангелкова да стане министър, и да инспектира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 4 години
Чиновникът по светлия пример на мафията - да не остане нещо "нерегулирано", т.е. безплатно, и без съпътстващите глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
А трябва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още